Afvalbeleid in het hart van de economie

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Thursday, August 25 2011, 15:46.

De VVD kan zich in grote lijnen vinden in de afvalbrief van staatssecretaris Atsma van Infrastructuur en Milieu. Woordvoerder René Leegte: “Het kabinet zet het afvalbeleid met deze in het hart van de economie. Slim afvalbeleid versterkt de concurrentiepositie van Nederland.” Ook de VVD wil met slim afvalbeleid meer economische groei genereren en minder afval produceren.

Het kabinet legt in de brief de ambitie neer om het percentage hergebruik van afval in nieuwe toepassingen te verhogen tot 83%. “Maar,”, zegt Leegte, “het gaat niet alleen om het percentage hergebruik, maar vooral om een visie op welke grondstoffen je uit het afval wilt terugdringen. Niet alles is even belangrijk. De brief had aan kracht kunnen winnen als hierin prioriteiten waren aangegeven.”

Volgens Leegte is het een gemiste kans dat de staatssecretaris niet ingaat op de overcapaciteit van verbrandingsovens in Nederland. “De huidige overcapaciteit heeft het risico dat wij waardevolle schaarse grondstoffen verbranden in plaats van hergebruiken. Extra voorlichting aan consumenten gaat dat probleem niet oplossen. We moeten duidelijke doelstellingen aan het bedrijfsleven opleggen en actief helpen belemmeringen uit de weg te nemen. Niet door voorlichting op pilots te organiseren, maar door de verantwoordelijkheid bij de mensen te leggen die weten hoe ze het moeten oplossen: de afvalsector.”

In het debat dat op deze brief zal volgen zal Leegte ook aandacht vragen voor de zogenaamde ‘plastic soep’, de bijna oneindige hoeveelheid plasticafval in de zeeën en oceanen, waaronder de Waddenzee en Noordzee. “De enige nuchtere oplossing is te zorgen dat er minder troep in zee komt. Ik zal de staatssecretaris hiertoe oproepen.”, aldus Leegte.