VVD wil Windenergiebeleid op basis van feiten - Main contents
De VVD maakt zicht zorgen over het beeld dat is ontstaan over de effecten van windenergie, na eenzijdige berichtgeving op een website van het ministerie van Economische zaken. Op Windenergie.nl -een website die wordt gefinancierd door de overheid- werd tot voorkort een veel te rooskleurige voorstelling van zaken gegeven. Rapporten die positief zijn over windmolens werden wel genoemd op de site. Kritische rapporten van overheidsadviesorganen (waaronder de Energieraad) stonden er niet op. Na een gegronde klacht van een inwoner uit Beilen bij de Nationale ombudsman, is de informatie op de website aangepast.
VVD- Tweede Kamerlid René Leegte:,,De VVD is altijd voor reële politiek. We hebben altijd gezegd dat windmolens draaien op subsidie en niet op de wind. En nu blijkt dat de informatie te eenzijdig positief is geweest. Dit kabinet heeft dat onder ogen gezien en heeft de informatie aangepast. Maar de VVD wil wel weten wat de beleidsconsequenties kunnen zijn”.
Wat betreft de VVD verdienen alle verschillende technieken een eerlijke kans om met elkaar te concurreren. René Leegte:,,Of het nu gaat om zonne-energie, biogas of windmolens, we willen een reële afweging kunnen maken op basis van alle beschikbare feiten. Selectief shoppen past daar niet bij”.
Schriftelijke vragen van Rene Leegte aan de Minister van EL&I over het rendementsverlies van elektriciteitscentrales bij inpassing van windenergie:
-
-Kent u het bericht “Rijk te positief over windmolens”? (http://www.dvhn.nl/nieuws/drenthe/article6751946.ece/Nationale-ombudsman%3A-Rijk-te-positief-over-windmolens)
-
-Is het juist dat de informatie op de website www.windenergie.nl is aangepast na een klacht bij de ombudsman, waaruit blijkt dat elektriciteitscentrales vaker en sterker moeten op- en afregelen (of aan of afschakelen) door het fluctuerende aanbod windenergie en de elektriciteitscentrale dus minder efficiënt wordt. Zo ja, klopt de informatie op de website www.windenergie.nl dat de CO2-besparing afneemt naarmate de efficiëntie van de elektriciteitscentrale afneemt en wat betekent het inpassen van windenergie voor het brandstofrendement van de klassieke energiecentrales in Nederland?
-
-Klopt de informatie dat de variaties in de stroomvraag opgevangen gaan worden door zogenaamde “piekscheerders” gasturbines die binnen enkele minuten kunnen opstarten en snelle belastingvariaties kunnen volgen met een brandstofrendement van tussen de 25% en 30%? Zo nee, hoe worden de variaties in de stroomvraag opgevangen en wat is het brandstofrendement van de betreffende installaties?
-
-Kan het CBS de huidige rekenmethode blijven handhaven waarbij de CO2-besparing wordt berekend aan de hand van de hoeveelheid opgewekte kWh windenergie en er sprake is van een lineaire afname van CO2 door het inpassen van windenergie? Zo nee op welke wijze kan het CBS op een juiste wijze verslag leggen over de CO2-besparing door het opwekken van energie met windenergie.
-
-Zijn er mogelijke beleidsconsequenties naar aanleiding van de aangepaste informatie op de website www.windenergie.nl en het feit dat er sprake is van negatieve rendementseffecten bij het inpassen van windenergie en andere technieken voor het opwekken van duurzame energie? Zo ja, kunt u aangeven wat de mogelijke gevolgen kunnen zijn?