Werkbezoek René Leegte aan de Eemshaven

Source: R.W. (René) Leegte i, published on Friday, December 10 2010, 15:53.

Op 10 december heeft een afvaardiging van de VVD Tweede Kamer fractie een werkbezoek gebracht aan de Eemshaven. Rene Leegte (energie), Matthijs Huizing (havens), Helma Lodders (natuur), Janneke Snijder (landbouw), Betty de Boer (bouwen en wonen) en Paulien Geerdink (VVD lijsttrekker provinciale staten Groningen) ontmoeten in de nieuwe terminal van AGEms de (duitse) directie van de veerdienst naar Borkum. Aanwezig waren ook de directie van Groningen Seaports, o.a. Harm Post, en Marijke van Beek, burgemeester van de gemeente Eemsmond.

De fractie kreeg een uiteenzetting over de geschiedenis van de veerdienst, de groeiende passagieraantallen, en de groeiontwikkelingen in de Eemshaven. Meest recente ontwikkelingen zijn de opslag van olie door Vopak, en de in aanbouw zijnde energiecentrales van Nuon en Essent (Rwe). De Eemshaven ontwikkelt zich hiermee tot een echte energiehaven. Natuurlijk blijft er nog wat te wensen over.

Zo liggen AGEms en Groningen Seaports overhoop met Prorail (!) over de aanleg van de nog ontbrekende 2 kilometer spoorlijn naar de terminal. Dit spoor verbindt niet alleen de Eemshaven maar ook Borkum met Groningen. Dit zou Groningen heel wat toeristisch bezoek vanaf Borkum kunnen opleveren. Prorail komt met steeds nieuwe voorstellen, waarbij de kosten inmiddels zijn opgelopen tot 25 miljoen Euro, waar een stuk spoor in Duitsland nog geen 7,5 miljoen Euro kost! De fractie belooft dit aan te kaarten bij minister Schultz Van Haegen, en zich sterk te maken voor de aanleg van de ontbrekende 2 kilometer spoor. Groningen Seaports is hiernaast bezig met de Oostboog, een spoorverbinding van Railport Veendam met Duitsland. In Veendam zal de opslag de komende 25 jaar verdrievoudigen tot 30 miljoen containers per jaar.

De vaarroute Lemmer Delfzijl wordt tot 2020 opgewaardeerd tot een vaarroute waar grotere schepen langs kunnen varen. Ontbrekende schakel op deze route is de sluis in Delfzijl. Die moet worden vervangen door een grotere sluis anders heeft de opwaardering van de vaarroute geen zin gehad. Matthijs Huizing is hier mee op de hoogte, en heeft dit al aangekaart bij de verantwoordelijke minister. Een soortgelijk probleem speelt bij de N33, de weg tussen Assen en Delfzijl/Eemshaven. Ook hier geldt dat de verbinding in zijn geheel goed moet worden opgewaardeerd, en dat half werk niet leidt tot een snellere en betere verbinding. Architect van deze opwaardering is overigens huidig VVD senator Pieter Hofstra.

Later die middag werd vervolgens een bezoek gebracht aan de in aanbouw zijnde centrale van Essent, de grootste van Nederland. Greenpeace heeft op 7 en 8 december de bouw weten stil te leggen. Kosten 1 miljoen Euro per dag. De centrale van Essent is een poederkolengestookte centrale in combinatie met 10% biomassa. De biomassa bestaat onder andere uit houtsnippers en afval van suikerbieten. De energiecentrale kan 25% van de Nederlandse huishoudens van energie voorzien. De centrale zal het hoogste rendement tot nu kennen, namelijk 46%. De huidige centrales in Nederland hebben een gemiddeld rendement van 36%. Een hoger rendement betekent ook minder CO2 uitstoot, spaart brandstof en geeft minder reststoffen. De centrale wordt carbon capture storage klaar gemaakt. Dit is de afvang van 20% CO2 uitstoot. De discussie van de opslag van CO2 loopt nog. Ook hier geldt, zonder draagvlak geen opslag. Kortom een heel interessant en nuttig werkbezoek dat wordt vervolgd.