Gay pride Belgrado voor tweede jaar op een rij verboden

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, October 3 2012, 16:55.

Voor het tweede jaar op een rij verbieden Servische autoriteiten de gay pride in Belgrado vanwege “een te groot veiligheidsrisico”. De Servische regering geeft aan dat de homogemeenschap van Servië niet de straat op mag omdat er te veel tegendemonstranten aanwezig zullen zijn. GroenLinks i-Europarlementariër Marije Cornelissen i is teleurgesteld in de onwil van de Servische regering om de vrijheid van demonstratie voor al haar inwoners te garanderen. Ze wil dat deze beslissing gevolgen heeft voor het besluit om de EU i-toetredingsonderhandelingen te openen.

“Helaas hebben de homofoben gewonnen door te dreigen met grote onrust en geweld”, reageert Cornelissen. “Waarom staat Servië nog steeds wel zeer risicovolle voetbalwedstrijden toe, inclusief politiebescherming tegen hooligans, maar willen zij de deelnemers aan de gay pride niet beschermen tegen homofoben?”

Cornelissen roept eurocommissaris i Fühle (Uitbreiding) en de Europese regeringen op om het besluit van de Servische regering krachtig af te keuren: “Dit kan niet zonder gevolgen blijven voor het openen van de onderhandelingen over de EU-toetreding van Servië.”

Ondanks het verbod op een publieke gay pride reist Cornelissen naar Belgrado om haar steun te betuigen aan de organisatoren die nu een bijeenkomt achter gesloten deuren gaan organiseren. Ze overhandigt in Belgrado aan de organisatoren een spandoek van meer dan zeven meter lang met daarop alle steunbetuigingen van deelnemers aan de virtuele gay pride op Facebook.