Europese stresstest kerncentrales - Main contents
Donderdag 4 oktober presenteerde de Europese Commissie haar rapport rond de stresstest van nucleaire centrales in Europa. Lid van het Europees Parlement namens de PvdA Judith Merkies reageert op de bevindingen in het rapport. Er moet goed gekeken worden naar de kosten voor het mogelijk verstevigen van dijken in Nederland, vindt Merkies. Daarnaast pleit ze voor Europees toezicht.
Impact natuurrampen en menselijke fouten
Vooral natuurrampen en menselijke fouten werden onderzocht. In Nederland is alleen de kerncentrale in Borssele getest. De Commissie komt tot de vaststelling dat bij deze kerncentrale de veiligheid van de dijken verder onderzoek verdient. Merkies: "We moeten de kosten van mogelijke verdere versteviging van de dijken afzetten tegen de kosten van een kernstop in Nederland. Nederland wil inzetten op groene technologie en energievoorziening. Als dan blijkt dat het sluiten van kerncentrale Borssele goedkoper is dan het verder verstevigen van een dijk om deze te laten voldoen aan de strenge veiligheidseisen, dan ligt een snellere sluiting van de kerncentrale in Borssele voor de hand."
Onafhankelijke Europese regulator nodig
Merkies: "In geval van een ramp zijn de gevolgen in Europa altijd grensoverschrijdend. De bevoegdheid van de Europese Commissie over nucleaire veiligheid is echter maar beperkt. Om betere veiligheid te kunnen bieden, is uitbreiding van de bevoegdheden van de Commissie noodzakelijk en moet een onafhankelijke Europese regulator worden ingesteld."
Cybersecurity
"Het is een omissie dat in het rapport niets te vinden is over cybersecurity. Veiligheid van de kerncentrales tegen cyberaanvallen, en de effecten van een uitval van cruciale, externe ICT-knooppunten is buitengewoon relevant", aldus Judith Merkies.
Afbeelding: http://www.sxc.hu/photo/711228