Geen taboe op Europese waarborgen voor sociaal beleid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Tuesday, October 9 2012, 10:15.

Het Europarlement i wil sociaal beleid onderdeel maken van de discussie over de toekomst van de euro. De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid wil dat de huidige vier bouwstenen voor de versterking van de euro met een vijfde sociale steen wordt uitgebreid. GroenLinks i-Europarlementariër Marije Cornelissen i hoopt dat de commissie hiermee het taboe doorbreekt op Europese waarborgen voor een fatsoenlijk loon, en op een effectieve bestrijding van armoede en werkloosheid.

“Een discussie over een sociaal Europa i is broodnodig”, stelt Cornelissen. “Raadsvoorzitter Herman van Rompuy i heeft in zijn 'masterplan' voor de toekomst van de Europese Unie i een blinde vlek voor sociaal beleid. We werken aan vergaande stappen voor Europese integratie om onze munt overeind te houden. Maar mensen willen ook horen wat Europa hen te bieden heeft op het vlak van werk en sociale bescherming.”

Voor het verstevigen van het fundament onder de euro heeft Van Rompuy vier bouwstenen voor verdere Europese integratie vastgesteld: een bankenunie, een begrotingsunie, een economische unie en een politieke unie. De commissie Sociale Zaken en Werkgelegenheid van het Europees Parlement stemde vandaag in met het toevoegen van een vijfde bouwsteen voor sociale vooruitgang.

In die vijfde bouwsteen wordt onder meer besproken hoe de EU begrotingsdiscipline combineert met voldoende investeringen in onderwijs, werkgelegenheid en sociale zekerheid. Ook vragen de Europarlementariërs om een visie op het garanderen van fatsoenlijke lonen in heel Europa, ondanks de verschillen in concurrentiekracht. Een Europees minimumloon, aangepast aan de levensstandaard in een land, moet daarbij als serieuze opties worden onderzocht.

Cornelissen: “We krijgen geen draagvlak voor verdere integratie in Europa als we ons beperken tot een puur macro-economisch verhaal. De afgelopen jaren gingen te veel over bezuinigen en te weinig over hoe Europa mensen hen perspectief biedt op werk en een goede sociale bescherming. Nu we een discussie voeren over de fundamenten van de Europese integratie mag ook een grotere Europese rol in beleid over lonen, armoedebestrijding en de aanpak van werkloosheid niet langer taboe zijn.”