Toptalent hoger op Europese agenda

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, October 10 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Om meer duurzame groei en werkgelegenheid te creëren moet Europa zich richten op het aantrekken van toptalent, regionale specialisatie en een betere toegang tot financiering van onderzoek en ontwikkeling. Dat zijn de belangrijkste conclusies van de '4th European Innovation Summit', die ik op 9 en 10 oktober 2012 organiseerde in het Europees Parlement. Onderzoekers en mensen op de werkvloer zijn degene die innoveren, maar de politiek moet hen hiertoe wel de ruimte geven.

Het creëren van duurzame economische groei en banen kan alleen bereikt worden door te innoveren. Door dingen slimmer aan te pakken. Een voorwaarde hiervoor is het aantrekken van toponderzoekers en innovatieve bedrijven. In Oost-Europa bijvoorbeeld, is er veel talent, maar het wordt onvoldoende benut. Europa trekt voor onderzoek en innovatie tussen 2014 en 2020, 80 miljard Euro uit, flink wat meer dan het huidige budget. Ook het geld uit de Structuurfondsen wordt nu voor deze doelen ingezet.

Het is belangrijk dat de EU-gelden beter worden afgestemd op de programma's voor onderzoek en innovatie in de lidstaten. Nu wordt er nog veel dubbel werk gedaan. Uiteindelijk gaat het om de mensen, want dié moeten het doen. Europa gaat daarom meer doen om innovatieve bedrijven en toponderzoekers op de juiste plaats te krijgen en beter te laten samenwerken. Verder moeten regio's zich gaan specialiseren in de gebieden waar ze goed in zijn, zoals de automotive sector in Helmond. In combinatie met een goede toegang tot financiering van onderzoek en ontwikkeling via bijvoorbeeld de Europese Investerings Bank (EIB), creëer je een ecosysteem dat een aanzuigende werking heeft op toponderzoekers en innovatieve bedrijven.

Tijdens de 4th European Innovation Summit stond dit jaar het thema ‘building bridges, creating synergies’ centraal. Leden van het Europees Parlement, vertegenwoordigers van lokale, regionale en nationale overheden, onderzoeksinstellingen, journalisten en jongeren deden de 'reality check'. Wat hebben we bereikt? Waar moet Europa de focus leggen in het ondersteunen en faciliteren van innovatie? Hoe passen actuele wetgevende initiatieven hierin, zoals het ‘Horizon 2020’ programma en de vernieuwde Europese structuurfondsen?

Meer informatie: