Binnen drie maanden actieplan voor kerncentrales

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Thursday, October 11 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Van Nistelrooij: Binnen drie maanden actieplan voor kerncentrales

"EU-lidstaten met kerncentrales moeten binnen drie maanden met een actieplan komen." Dat zegt CDA-Europarlementariër Lambert van Nistelrooij (energie) naar aanleiding van het rapport van de Europese Commissie over de stresstest voor kerncentrales. Van Nistelrooij: "Hierin moeten stappen staan die ondernomen moeten worden om de veiligheid van kerncentrales te waarborgen; iedere kerncentrale dient 'rampenproof' te zijn."

Lambert van Nistelrooij: "Veiligheid moet bij kerncentrales voorop staan en met deze stresstest zet de EU een nieuwe standaard. Uit het rapport blijkt dat er werk aan de winkel is, ook al zegt het niet dat er acute gevaren zijn die het nodig achten reactoren direct te sluiten. Het besluit is nu aan landen zelf hoe zij invulling gaan geven aan de specifieke aanbevelingen. Dit kan betekenen dat landen een kerncentrale uitfaseren of dat ze investeren in de veiligheid van de kerncentrale."

Van Nistelrooij onderstreept dat de investeringen voor veiligheid niet gering zijn maar zegt dat dit geen slechte investering is. "De kosten voor de aanpassingen voor alle kerncentrales worden door de Europese Commissie geraamd op 10 tot 25 miljard euro. Echter, het vervangen van één kerncentrale door een windmolenpark van 2000 windmolens kost ook al gauw 18 miljard euro."

Donderdag 4 oktober licht Eurocommissaris Oettinger (energie) het volledige rapport aan het Europees Parlement waarbij ook duidelijk zal worden wat de aanbevelingen per centrale zijn. Van Nistelrooij: "Ik ga hem vragen hoe hij dit rapport verder wil opvolgen, hoe hij deze nieuwe standaard in regelgeving kan vertalen en hoe hij de lidstaten kan bewegen tot grondige maatregelen."