Vragen over het veiligheidsrisico van Chinese telecomproducenten - Main contents
Vraag 1
Kent u het bericht «VS waarschuwt voor Chinese telecomproducenten»? 1)
Vraag 2
Heeft u signalen ontvangen dat deze -of andere- Chinese telecombedrijven een veiligheidsrisico vormen voor Nederland en kritische infrastructuur in Nederland? Ziet u risico’s en welke zijn dat?
Vraag 3
Welke stappen wilt u nemen om de veiligheidsrisico’s van overnames en samenwerkingen door Chinese telecomproducenten in Nederland in kaart te brengen?
Vraag 4
Is er reden tot zorg en bent u van plan opheldering te vragen aan KPN en andere genoemde bedrijven?
Toelichting:
Deze vragen dienen ter aanvulling op eerdere vragen terzake van de leden Van Bommel en Gesthuizen (beiden SP), ingezonden 10 oktober 2012 (vraagnummer 2012Z17095)
-
1)http://fd.nl (website van het Financieele Dagblad van dinsdag 9 oktober)
Lees hier het artikel: Twijfel over Chinese partners van KPN
De Tweede Kamer gaat het demissionaire kabinet vragen stellen over de samenwerking van KPN met de Chinese telecombedrijven Huawei en ZTE. Aanleiding hiertoe is een rapport van het Amerikaanse Congres waarin wordt bepleit Huawei en ZTE te verbieden Amerikaanse bedrijven over te nemen of samen te werken met bedrijven in de Verenigde Staten.
Volgens de commissie die het rapport heeft opgesteld, vormen de fabrikanten van telecomproducten een veiligheidsrisico voor de VS. Zij zouden via hun apparatuur eenvoudig kunnen spioneren voor de Chinese overheid.
‘Als de Amerikanen waarschuwen voor zo’n bedrijf, moet de Nederlandse overheid hiernaar kijken’, zegt VVD-Kamerlid Han ten Broeke. ‘KPN is niet achterlijk, maar we moeten dit zeer serieus nemen. Het is legitiem dat de overheid KPN een aantal kritische vragen stelt over de samenwerking met Huawei en ZTE.’ Ten Broeke informeert vandaag mondeling of schriftelijk bij het kabinet welke stappen het gaat zetten om in kaart te brengen welke mogelijke risico’s Nederland loopt.
Ook PvdA-Kamerlid Frans Timmermans wil van de demissionair ministers Uri Rosenthal (Buitenlandse Zaken) en Maxime Verhagen (Economische Zaken) horen wat zij vinden van de conclusies uit het Amerikaanse rapport. Timmermans zal de bewindslieden vragen welke betekenis die hebben voor de banden met KPN.
SP-Kamerlid Harry van Bommel sluit zich aan bij zijn collega’s. ‘Als de Amerikanen dit serieus nemen, dan moeten wij dat zeker doen. In de samenwerking tussen de inlichtingendiensten moeten we bij de Amerikanen informeren wat zij weten, wat zij doen en wat wij moeten doen.’
Huawei is voor KPN een leverancier van netwerkapparatuur. ZTE levert mobiele telefoons. KPN weigert commentaar te geven op afzonderlijke leveranciers.