Nobelprijs voor Europese Unie schept verplichtingen

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Friday, October 12 2012, 12:45.
Nobelprijs voor Europese Unie schept verplichtingen
Bron: Blog Judith Sargentini

De Nobelprijs voor de Vrede is vandaag toegekend aan de Europese Unie i, vanwege haar bijdrage aan vrede en verzoening, democratie en mensenrechten. GroenLinks feliciteert de vijfhonderd miljoen burgers van de EU met deze prijs. Maar de Vredesprijs schept ook verplichtingen voor Europese politici: meer dan ooit moeten zij voorkomen dat Griekenland en andere crisislanden wegzakken in chaos.

“Midden in de grootste crisis sinds haar oprichting krijgt de Europese Unie een hart onder de riem gestoken”, zegt Judith Sargentini i, aanvoerder van GroenLinks in het Europees Parlement i. “Het Nobelprijscomité herinnert ons eraan dat de Europese integratie een uniek en geslaagd vredesproject is.”

De EU moet een vredeszone blijven. De Nobelprijs schept verplichtingen, aldus Sargentini. “Europese politici moeten voorkomen dat de landen die het zwaarst getroffen zijn door de eurocrisis, Griekenland voorop, wegzakken in chaos. Het proces van geleidelijke uitbreiding van de EU, met de landen van de Westelijke Balkan en Turkije, mag niet stilvallen. Meer dan ooit is solidariteit nodig om de vrede in Europa te verzekeren.”