Derde industriële revolutie wordt een groene en digitale revolutie - Main contents
Europa moet weer industriepolitiek gaan voeren, aldus de Europese Commissie in een strategiedocument woensdag. Voor ons toekomstig welzijn moet Europa werk maken van de 'derde industriële revolutie', die draait op de combinatie van nieuwe communicatietechnologie en groene energie. De Europese Commissie benoemde zes actiegebieden, waaronder slimme energienetten, elektrische auto's en de hernieuwbare economie. GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout hoopt dat we met deze heroriëntatie van de Europese Commissie de groene weg uit de crisis inslaan.
“Elke baan die we in de industrie creëren, leidt tot nog een extra baan in de rest van de economie”, reageert Eickhout. “Ik steun de oproep tot de derde industriële revolutie van Europa met groene energie als motor, maar dat lukt alleen als de Europese Unie vooroploopt in innovatie en vergroening. Naast regelgeving als stok achter de deur van de fossiele achterblijvers, moet Europa het investeringsklimaat voor regionale productie te verbeteren.”
De Europese Commissie noemde al eerder zonnepanelen als voorbeeld. De vraag uit Europa beslaat bijna tachtig procent van de wereldwijde markt voor zonnepanelen, en meer dan dertig procent van de relevante patenten bij productie zijn Europees. Toch produceert Europa minder dan vijftien procent van de zonnepanelen en zonnecellen zelf, aldus de Europese Commissie.
Eickhout vindt dat duurzame consumptie en duurzame productie hand in hand moeten gaan: "Europese industriepolitiek betekent ook dat Europa op internationaal niveau zelfbewuster opereert en zich niet meer laat wegspelen door andere grootmachten. Het onderzoek dat de Europese Commissie is begonnen naar de mogelijke 'dumping' van Chinese zonnepanelen op de Europese markt past in deze lijn."
De Europese Commissie geeft aan dat overheidsinterventies nodig kunnen zijn om de juiste marktomgeving te creëren en om oplossingen te bieden voor marktfalen. Investeringen in groene en efficiënte technieken zijn broodnodig zodat we onze verslaving aan fossiele grondstoffen kunnen afbouwen. Maar groene innovaties komen niet van de grond zolang regeringen marktfalen zoals fossiele subsidies en gratis vervuiling niet aanpakken.
Eickhout: “Helaas is de prijs voor CO2 momenteel zo laag dat de vervuiler amper betaalt en investeringen in schone technologie nauwelijks lonen. Op de korte en middellange termijn moeten we ons CO2-emissiehandelssysteem daarom grondig aanpakken door het overschot van rechten uit het systeem te halen. Voor een stabiel investeringsklimaat zijn er bovendien ambitieuze doelen voor 2030 voor duurzame energie, energiebesparing en CO2-reductie nodig. Goede industriepolitiek kijkt vooruit.”