EU-uitbreidingsrapporten: werk aan de winkel voor kandidaat-lidstaten

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, October 10 2012.

De Europese Commissie presenteerde woensdag haar voortgangsrapporten over de kandidaat-lidstaten van de Europese Unie: de Westelijke Balkan, Turkije en IJsland. GroenLinks kan zich vinden in de kritische maar constructieve lijn van de Europese Commissie. De EU-landen mogen zich niet overgeven aan uitbreidingsmoeheid.

“Het uitbreidingsproces dient de veiligheid in Europa, versterkt de democratie in de kandidaat-lidstaten en biedt economische voordelen voor alle partijen”, stelt Marije Cornelissen, Europarlementariër voor GroenLinks. “Nationale regeringen moeten meer dan ooit duidelijk maken dat er goede redenen zijn om vast te houden aan de toetredingsbeloftes die zij hebben gedaan. De les uit de eurocrisis is dat er strikt moet worden toegezien op het nakomen van de voorwaarden voor toetreding. De voortgang in de richting van EU-lidmaatschap dient daarvan afhankelijk te zijn. De nadruk moet liggen op de kwaliteit van de rechtsstaat.”

Kroatië

De toetreding van Kroatië staat gepland voor 1 juli 2013. De Europese Commissie geeft aan dat het land goede voortgang boekt, maar toch nog veel te doen heeft, onder meer op het gebied van preventie en bestrijding van corruptie, milieubeleid en de bescherming van seksuele en etnische minderheden. “De Kroatische regering moet hard doorwerken om de toetredingsdatum te halen”, concludeert Cornelissen.

Buurland Slovenië dreigt een spaak in het wiel van de Kroatische toetreding te steken. Een conflict over de tegoeden van Kroatische spaarders bij een Sloveense bank uit de tijd van de Joegoslavische burgeroorlog is nog steeds niet opgelost. “Beide landen moeten zich onderwerpen aan internationale arbitrage”, vindt Cornelissen. Dat mag de goedkeuring van het Kroatische toetredingsverdrag door Slovenië niet in de weg staan. De Westelijke Balkan telt nog meer bilaterale conflicten die het toetredingsproces doorkruisen. “De Europese Unie zou daarvoor een eigen arbitragemechanisme moeten instellen, zo stelde het Europees Parlement vorig jaar op mijn initiatief. Ik betreur het dat de Europese Commissie nog niet aan de slag is gegaan met dit voorstel.”

Servië

In juni 2012 kreeg Servië de status van kandidaat-lidstaat. Voor het openen van toetredingsonderhandelingen is het echter nog te vroeg, zo stelt de Europese Commissie. Servië is goed op weg, maar dient te werken aan verbetering van de relatie met Kosovo, de afgescheiden provincie die zich onafhankelijk verklaard heeft.

Cornelissen sluit zich aan bij dat advies. Servië voert de nodige binnenlandse hervormingen door, maar heeft nog een lange weg te gaan bij het verbeteren van de regionale relaties. In dit voormalig oorlogsgebied zijn goede verhoudingen met buurlanden cruciaal. Er moeten stappen gezet worden om het dagelijks leven voor mensen uit Kosovo makkelijker te maken.

Afgelopen weekend was Cornelissen in Servië om haar steun te betuigen aan de organisatoren van de afgelaste Belgrade Gay Pride. De autoriteiten verboden de pride omdat de veiligheidsrisico's te groot zouden zijn. Cornelissen: “De Servische autoriteiten zijn gezwicht voor relschoppers, ten koste van grondrechten als de vrijheid van meningsuiting en betoging. Dit is uiterst kwalijk. De Servische regering moet met een concreet actieplan komen om homofobie tegen te gaan. Daarbij moet zij de hulp aanvaarden die onder meer Nederland, bij monde van minister Rosenthal, al heeft aangeboden.”