Merkies vraagt EC opheldering over illegaal dumpen elektronisch afval

Source: J.A. (Judith) Merkies i, published on Friday, October 12 2012, 0:33.

Judith Merkies, lid van het Europees Parlement namens de PvdA, heeft naar aanleiding van de uitspraken van de bedrijfsvereniging NVMP over het illegaal verdwijnen van afgedankte elektronische apparaten naar landen in Afrika of naar China, vragen gesteld aan de Europese Commissie. Merkies: ''We moeten zo snel mogelijk een goed beeld krijgen van wat er met het elektronisch afval gebeurt dat niet geregistreerd en ingezameld wordt via gecertificeerde bedrijven. Alleen dan voorkomen we illegale dump.''

''Het geluid van de erkende recyclebedrijven is niet nieuw. Wij willen weten wat de Europese Commissie doet met lidstaten die de gestelde richtlijnen niet naleven. En welke actie kan de Europese Commissie ondernemen om illegale handel tussen overheden en niet-gecertificeerde inzamelaars tegen te gaan? De lidstaten hoeven slechts 85% van de afvalstromen te verklaren. Wat gebeurt er met die andere 15%?'', vraagt Merkies.

Merkies: ''Nu is het helaas zo dat Westerse landen schaarse grondstoffen gebruiken, die in ontwikkelingslanden vaak onder slechte omstandigheden zijn gedolven. Deze grondstoffen worden hier gebruikt in elektrische apparaten. Vervolgens worden de afgedankte apparaten weer gedumpt in ontwikkelingslanden. Dit is, behalve zeer inefficiënt, ook moreel niet te verantwoorden.''

Beter inzamelen

Inzameling van oude materialen is van belang om recycling van schaarse grondstoffen te bevorderen, en om illegale export, dump en verwerking te voorkomen. Veel kostbare en moeilijk te delven grondstoffen gaan verloren bij het weggooien van elektrische apparatuur. Daarnaast zijn de arbeidsomstandigheden bij verwerkers buiten Europa vaak abominabel en is er weinig oog voor de bescherming van het lokale milieu.

Voor de inzameling van afgedankte elektrische apparatuur heeft de Europese Unie een richtlijn opgesteld. Lidstaten zijn zelf verantwoordelijk voor de organisatie van de inzameling en voor het certificeren van inzamelaars. Elke drie jaar rapporteren de lidstaten bij de Europese Commissie over de uitvoering van de richtlijn. Over vijf jaar moeten alle lidstaten 85% van de elektrische en elektronische apparaten die eerder verkocht zijn, ook weer inzamelen.

In Nederland is het inzamelpercentage momenteel 45%.

Vragen van Merkies aan de Europese Commissie:

• Is de Europese Commissie op de hoogte van handel van elektrisch en elektronisch afval tussen lokale overheden en niet-gecertificeerde handelaren?

• Welke acties onderneemt de Europese Commissie om illegale handel tussen overheden en niet-gecertificeerde inzamelaars tegen te gaan?

• In hoeverre zijn lidstaten verplicht aan te tonen aan de Europese Commissie wat er met het niet geregistreerde percentage afvalstromen gebeurt?

• In hoeverre verplicht de Europese Commissie lidstaten aan te tonen welke problemen er zijn bij de inzameling van deze afvalstromen en welke acties de lidstaten nemen om deze problemen op te lossen?

• Welke actie onderneemt de Europese Commissie als een lidstaat in gebreke blijft bij de inzameling van het afval en transparantie van wat er met deze afvalstromen gebeurt?

• Welke actie onderneemt de Europese Commissie om inzage te krijgen in wat er gebeurt met de hoeveelheid elektrisch en elektronisch afval die niet ingezameld wordt?

Bron afbeelding: flickr / davepatten