IMF Jaarvergadering in Tokio
Rijksoverheid.nl omarmt moderne standaarden en technieken.
Uw webbrowser (Microsoft IE6) ondersteunt deze standaarden niet. Stap daarom over op een recente browser.
U bevindt zich hier: Home
Weblogbericht | 12-10-2012 | Europees economisch en monetair beleid
Ik ben nu in Tokio voor de jaarvergadering van het IMF, het Internationale Monetaire Fonds. Op deze bijeenkomst komen bijna alle ministers en centralebankpresidenten van over de wereld bijeen. Normaal ontmoeten we elkaar twee keer per jaar in Washington, maar eens in de drie jaar is het buiten de VS.
Om de lange vliegreis helemaal goed te benutten, plak ik er een korte handelsmissie aan vast. Als minister kun je in het buitenland veel betekenen voor Nederlandse bedrijven, en voor het halen van investeerders naar ons land. Gisteren heb ik al de Deshima Business Award mogen uitreiken, voor de succesvolste Nederlandse bedrijven in Japan.
In de IMF jaarvergadering is budgettaire consolidatie voor ons een belangrijk onderwerp. Vertrouwen is het sleutelwoord in deze crisis. Landen kunnen alleen het vertrouwen van de markten en bedrijven herwinnen door orde op zaken te stellen. We moeten op zeker twee gebieden hervormen: klassieke hervormingen op bijvoorbeeld de arbeidsmarkt, zorg en onderwijs zijn nodig, maar ook de "governance" (hoe de landen zich beter aan de regels moeten houden) in de eurozone moet worden hervormd. Hier hebben we sinds de kabinetsbrief van vorig jaar september al veel bereikt. Maar wat we daarbovenop graag nog willen aanpakken is het schuldencriterium. Er wordt nu heel streng gekeken naar excessieve tekorten, maar nog niet naar overmatige schulden. 'Uit de schulden groeien' zoals vroeger, bestaat niet meer. Alleen een stevig economisch en budgettair beleid kan ons uit de crisis helpen.
Zonet vierden we dat we de vierde kiesgroep in het IMF worden. Vanaf november fuseren de Nederlandse en de Belgische kiesgroep. We hebben afgesproken dat er in het IMF meer ruimte moet komen voor opkomende economieën en hiermee valt er een hele stoel vrij. Met de fusie worden we de vierde kiesgroep in stemgewicht, na de VS, Japan en China. Het is goed om te zien dat alle landen in de nieuwe kiesgroep willen blijven. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Christine Lagarde, de managing director van het IMF kwam ook nog even binnen om dit 'huwelijk' te vieren. Het is hier nu al avond. Morgenochtend start de dag weer vroeg met een ontbijtvergadering.
Read more ...
- 1.Uit de ICT-wereld afkomstige CDA-bewindspersoon, die als plaatsgenoot van premier Balkenende tot diens getrouwen behoorde. Werd, na penningmeester van het CDA te zijn geweest, in 2007 staatssecretaris van fiscale zaken in het kabinet-Balkenende IV. Toen de PvdA-bewindslieden in 2010 opstapten, werd hij minister van Financiën en hij bleef dat tot november 2012 in het kabinet-Rutte I. Had veel bemoeienis met de grote problemen in de eurozone en met name de Griekse schuldenkwestie. Stelde zich pragmatisch op. In het voorjaar van 2012 bracht hij, na de val van het kabinet het Lenteakkoord tot stand, zodat ons land aan EU-begrotingsregels voldeed. Van augustus 2014 tot maart 2020 bekleedde hij een topfunctie bij KPN. Zakelijke, nuchtere en populaire minister. Liefhebber van mooie auto's.