Eurotop: Regeringsleiders laten teveel losse eindjes liggen - Main contents
De resultaten van de eurotop van donderdag en vrijdag zijn mager, vindt GroenLinks. De EU-regeringsleiders hebben het tijdpad voor de invoering van Europees bankentoezicht verduidelijkt, maar over de vervolgstappen naar een volledige bankenunie om de eurocrisis aan te pakken, blijven zij het oneens. Aan de fatale omhelzing tussen banken en overheden komt voorlopig geen einde.
Armoede en werkloosheid nemen toe
“Europese leiders kloppen zich op de borst omdat de renteverschillen tussen de eurolanden dalen”, constateert Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks. “Maar armoede en werkloosheid nemen nog toe steeds toe als gevolg van hun getalm bij de aanpak van de eurocrisis.”
De weigering om een rigide bezuinigingspolitiek te verruilen voor een slimme hervormingspolitiek leidt tot steeds slechtere economische vooruitzichten, stelt Eickhout.
“Dat verergert de schuldenproblematiek van zowel overheden als banken. Het broze vertrouwensherstel in de eurozone kan elk moment weer worden weggevaagd.”
Bankentoezicht moet democratisch
De regeringsleiders besloten dat het Europees bankentoezicht in de loop van 2013 operationeel moet worden. "Dat schept iets meer duidelijkheid", stelt Eickhout. "Helaas lijken de regeringsleiders zich niet te realiseren dat toezicht op en ingrijpen bij banken een uiterst politiek proces is, dat gepaard moet gaan met democratische controle.”
De keuze voor de Europese Centrale Bank als toezichthouder zet bovendien de niet-eurolanden buitenspel, terwijl hun banken innig verweven zijn met de banken in de eurozone. Om de democratische controle te verzekeren en de niet-eurolanden een stem te geven, wil het Europees Parlement de bestaande Europese Bankenautoriteit een sterkere rol geven bij het bankentoezicht. “Dat kan nog een pittige confrontatie met de nationale regeringen opleveren.”
Om fatale wisselwerking tussen zwakke overheden en zwakke banken te beëindigen, is niet alleen Europees bankentoezicht nodig, maar ook een Europese stroppenpot. Zolang er nog geen Europees saneringsfonds is, te vullen door de banken zelf, kan alleen het noodfonds ESM die rol vervullen. Helaas blijft het ook na de eurotop onduidelijk wanneer het ESM kan overgaan tot rechtstreekse steun aan probleembanken en of deze steun zich uitstrekt tot oude rommelkredieten.
“Die onduidelijkheid is een hard gelag voor Spanje”, volgens Eickhout. “Ook al worden aandeel- en obligatiehouders aangeslagen bij de sanering van Spaanse probleembanken, de kosten ervan zullen de Spaanse schuldenlast fors doen stijgen. Daardoor wordt een tweede Spaanse steunaanvraag bij het noodfonds ESM onvermijdelijk.”
Ook op andere punten doet de eurotop geen recht aan de uitdagingen waar de eurozone voor staat.
-
-De financieringsproblemen van het Groei- en Banenpact zijn niet opgelost.
-
-Over een verdragsherziening zwijgen de regeringsleiders.
Een lichtpuntje is dat Herman van Rompuy, de voorzitter van de Europese Raad, zijn voorstel voor een aparte begroting voor de eurozone verder mag uitwerken. Eickhout: "Van Rompuy heeft zijn voorstel onderbouwd met sterke economische argumenten. Een gezamenlijke buffer om economische schokken te dempen is efficiënter dan nationale buffers."
Zie ook
Voorbeschouwing: Eurocrisis: Durven de regeringsleiders echte stappen te zetten naar een beter Europa?