"Spoedmaatregelen voor bescherming Nederlands vee"

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Wednesday, October 24 2012, 2:02.

STRAATSBURG, 24 oktober 2012 - Onafhankelijk Europarlementariër Kartika Liotard heeft om spoedmaatregelen gevraagd om het dierenwelzijn van vee in Nederland te verbeteren. In schriftelijke vragen aan de Europese Commissie vraagt Liotard om vee in de praktijk beter te beschermen. Uit een rapport van organisatie "Dier & Recht" bleek onlangs dat er in Nederland jaarlijks ruim 960 miljoen overtredingen ten aanzien van het dierenwelzijn van vee plaatsvinden.

"Gebrek aan regelgeving is in dit geval niet het probleem," zegt Liotard. "Maar dieren hebben niets aan regels op papier, als ze in de praktijk als oud vuil behandeld worden. Nederland overtreedt diverse Europese richtlijnen voor dierenbescherming. Dat moet stoppen," aldus Kartika Liotard. Binnen 6 weken moet de Europese Commissie reageren op het verzoek van het parlementslid.

Tekst Schriftelijke Vragen:

Uit een Nederlands onderzoeksrapport genaamd "Naleving dierenwelzijnswetgeving in de vee-industrie" blijkt dat jaarlijks 1 tot 2.5 miljard wetsovertredingen plaatsvinden ten aanzien van dierenwelzijn van vee in Nederland. Hierbij is tevens sprake van ernstige overtredingen van Europese richtlijnen. Een voorbeeld:

  • 1) 
    Minimaal 38.5% van de vleeskuikens heeft ernstige verwondingen aan de voetzolen, hakken en borst. Deze vleeskuikens worden niet, zoals vereist op grond van artikel 3j. bijlage I punt 9 van Richtlijn 2007/43/EG op passende wijze verzorgd door ze af te zonderen en/of op droog strooisel te plaatsen.
  • 2) 
    In het rapport is onderscheid gemaakt tussen zekere, waarschijnlijke en mogelijke overtredingen. Het bovengenoemde voorbeeld is een zekere overtreding. In totaal concludeert het rapport dat er 960.685.523 zekere overtredingen per jaar plaatsvinden ten aanzien van dierenwelzijn van vee.
  • 3) 
    Hoe beoordeelt de Commissie de conclusies van het rapport?
  • 4) 
    De feiten uit het rapport beschouwend, is de Europese Commissie van mening dat Europese dierenwelzijnswetgeving in Nederland voldoende wordt nageleefd?
  • 5) 
    Wat gaat de Commissie doen om betere naleving van dierenwelzijnswetten te bewerkstelligen en zo dieren zowel in Nederland als in andere lidstaten beter te beschermen in de praktijk en niet alleen op papier?
  • 6) 
    Zal de Commissie, gezien deze ernstige nieuwe feiten, extra spoedmaatregelen nemen?