Europese Commissie verwerpt plannen voor digitale tolweg

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Tuesday, October 23 2012, 18:14.
Europese Commissie verwerpt plannen voor digitale tolweg
Bron: GroenLinks Europa

Eurocommissaris Neelie Kroes (Digitale Agenda) neemt afstand van de plannen voor een internationale digitale tolweg, zoals voorgesteld door de organisatie voor Europese telecombedrijven (ETNO). Dat schreef ze in antwoord op schriftelijke vragen van Europarlementariër Judith Sargentini. Telecombedrijven willen aanbieders van informatie op internet, zoals Google en Twitter, meer laten betalen voor de doorgifte van hun bits en bytes. Dit zou een eind maken aan het principe van netneutraliteit, zoals dat in Nederland bij wet is vastgelegd. Kroes zal deze plannen van ETNO niet steunen in december in Dubai, waar over de internationale telecomregels wordt gesproken.

Sargentini reageert opgelucht op de antwoorden van Kroes: “Ik stelde deze vraag al twee keer eerder aan haar en steeds draaide om de hete brij heen. Dit keer is ze eindelijk duidelijker. Maar pas op: Kroes doet geen enkele toezegging om de netneutraliteit in de Europese wetten te verankeren. Daarmee blijft de dreiging van een Europese digitale tolweg boven de markt hangen. Het baart me wel zorgen dat ze nadrukkelijk de ruimte open houdt om de voorstellen in Europees verband alsnog wettelijk vast te leggen.”

De antwoorden tonen volgens Sargentini dan ook haarfijn aan in welke spagaat Kroes terecht is gekomen. Kroes schrijft dat internetaanbieders het recht moeten hebben om beheerde diensten, zoals internet, TV of beschermde virtuele netwerken, aan te bieden, maar dat dat niet ten koste mag gaan van het gewone internet. Maar als je een deel van de bandbreedte reserveert voor een specifieke dienst, kan dat alleen maar ten koste gaan van de rest.

Sargentini: “Volgens mij moet Kroes het zichzelf niet zo moeilijk maken: netneutraliteit maakt het speelveld gelijk voor iedereen. Daarmee stimuleer je concurrentie, innovatie en groei. Een internettolweg doet precies het tegenovergestelde. Voor iemand die concurrentie zo hoog in het vaandel heeft staan moet dat toch een eenvoudige keuze zijn.”