Valt Kroes toch Nederlandse netneutraliteit aan?

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Thursday, October 25 2012, 14:19.

Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) heeft, volgens mediaberichten, de Nederlandse regering om opheldering gevraagd over de herziene Telecommunicatiewet. Deze zou de onafhankelijkheid van de OPTA, de Nederlandse telecomwaakhond, in gevaar brengen. Judith Sargentini, Europarlementariër van GroenLinks, vreest dat Kroes hiermee de aanval opent op de Nederlandse netneutraliteit. Zij heeft de Eurocommissaris vandaag gevraagd om een toelichting op haar bezwaren.

"Nederland is het eerste land in Europa dat kiest voor het wettelijk garanderen van netneutraliteit", stelt Sargentini. "Dat is een groot goed, want het voorkomt dat providers in ons internetverkeer gaan neuzen met Deep Packet Inspection, om te bepalen wat ze wel en wat ze niet bevalt. KPN en Vodafone aarzelen niet om concurrerende diensten als Skype en Whatsapp het leven zuur te maken. Het Nederlandse parlement heeft daar met de netneutraliteitsregels een stokje voor gestoken, maar ik vrees dat Kroes deze regels terug wil draaien. Vorig jaar noemde zij deze regels al 'prematuur'."

Eerder deze week antwoordde Kroes op vragen van Sargentini dat zij geen steun verleent aan de plannen van Europese telecomproviders, verenigd in ETNO, om een internationale internettolweg op te zetten. Dat werd geïnterpreteerd als steun voor de Nederlandse netneutraliteit, maar Sargentini benadrukte dat de strijd voor netneutraliteit nog niet gewonnen was.

Sargentini heeft vandaag vragen gesteld aan de Europese Commissie. "Ik wil weten wat Kroes nu precies verlangt van de Nederlandse regering. Is ze van plan om Nederland voor de Europese rechter te slepen als de netneutraliteit niet wordt teruggedraaid? Nederlanders willen niet dat hun provider bepaalt welke dingen ze wel en niet mogen doen op internet. En ze willen ook niet dat commerciële partijen in hun internetverkeer gaan zitten neuzen. Daarom hebben wij netneutraliteit. Kroes lijkt te kiezen voor de belangen van de oude telecommonopolisten, ten koste van de Nederlandse en Europese consument. Daar verzet ik mij tegen."

Schriftelijke vragen van Judith Sargentini aan de Europese Commissie

In de Nederlandse pers zijn berichten verschenen dat Eurocommissaris Kroes (Digitale Agenda) opheldering heeft gevraagd aan de Nederlandse regering over de implementatie van Europese telecommunicatierichtlijnen.

  • 1. 
    Klopt het bericht dat de Commissie bezorgd is over de onafhankelijkheid van de Nederlandse toezichthouder telecom OPTA?
  • 2. 
    Welke vragen heeft u precies gesteld aan de Nederlandse regering?
  • 3. 
    Keert u zich met deze vragen tegen het besluit van het Nederlandse parlement om de netneutraliteit te garanderen in de Telecommunicatiewet?
  • 4. 
    Zo ja, kunt u toelichten welk gevaar voor de onafhankelijkheid van de OPTA u ziet in de Nederlandse netneutraliteitsregels?
  • 5. 
    Bent u bekend met de wijze waarop Nederlandse aanbieders van mobiele telefonie en internet het internetverkeer van hun klanten in detail analyseerden door middel van Deep Packet Inspection, om concurrerende verdienmodellen als VOIP- en chatdiensten te kunnen blokkeren of hinderen? Vindt u dat een acceptabele handelwijze voor een telecomaanbieder?
  • 6. 
    Bent u, afhankelijk van de antwoorden van de Nederlandse regering, voornemens om een inbreukprocedure te starten tegen de Nederlandse overheid om de netneutraliteitsbepalingen in de Telecommunicatiewet terug te

draaien?

  • 7. 
    Bent u bereid uw brief aan de Nederlandse regering openbaar te maken, dan wel de Nederlandse regering toe te staan deze openbaar te maken?