Gemeenschappelijk Europees luchtruim levert Europa enorme milieuwinst op

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, October 23 2012, 2:24.

Lidstaten moeten meer daadkracht tonen om één Europees luchtruim te vormen. Een gemeenschappelijk luchtruim levert Europa enorme milieuwinst op, omdat vliegtuigen dan rechtstreeks van A naar B kunnen vliegen. Nu is het luchtruim nog opgedeeld in nationale stukken, wat veel omvliegen met zich meebrengt. Duitsland en Frankrijk moeten hun verzet opgeven.

Het Europees Parlement roept vandaag de lidstaten op tot snelle actie. In Europa kunnen we forse Co2winst behalen met één Europees luchtruim en dit is goedkoper voor de luchtvaartpassagiers. Dit is een groot voordeel ten opzichte van het Europese ETS systeem waar we afhankelijk zijn van de medewerking van derde landen buiten Europa. Internationaal is er zeer veel weerstand tegen dit ETS systeem, met mogelijke negatieve effecten voor onze luchtvaartsector. Laten we daarom de mogelijkheid om ook milieuwinst te behalen door één luchtruim te vormen in Europa zelf niet vertragen.

Het Europees Parlement dringt al jaren aan op een gemeenschappelijk Europees luchtruim. Dit is niet alleen voor het milieu gunstig, maar ook veiliger en efficiënter. Ook kunnen de procedures rondom de luchtverkeersleiding vereenvoudigd en gemoderniseerd worden. Het is aan de lidstaten om snel de nodige maatregelen te nemen.