Algemene beschouwingen en Uruzgan

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Wednesday, September 19 2007.
Algemene beschouwingen en Uruzgan
Bron: Blog Kees van der Staaij

Vanmorgen zijn de algemene politieke beschouwingen van start gegaan. Vandaag kwam alleen de Kamer aan het woord. Morgen zal de minister-president de regeringsplannen verdedigen. De kritiek kwam vandaag het stevigst van rechts. Vooral de VVD was fel over de lastenverzwaringen. Linkse partijen, vooral Marijnissen van de SP vond ik tamelijk gematigd.

Als SGP hebben we ook tegenover dit kabinet een eigen positie - niet op voorhand prijzen of laken, maar kritisch-constructief op de daden beoordelen. Onze fractievoorzitter Van der Vlies heeft voor bijvoorbeeld maatregelen op het terrein van jeugd en gezin zijn steun uitgesproken, maar kritiek geuit op een voorgenomen bezuiniging op de kinderbijslag en de zogenaamde heffingskorting. Een robuust gezinsbeleid zou juist meer steun bieden aan gezinnen met kinderen. Ook moet er echt meer geld komen voor Defensie!

Het was spannend hoe laat het zou worden vanavond - omdat zowel minister van Middelkoop van Defensie als ikzelf hadden toegezegd naar een SGP-avond in Gouda te komen over Uruzgan. Maar dan moesten de algemene beschouwingen niet uitlopen...Gelukkig had de Kamer tegen een uur of zeven zijn zegje gedaan, zodat we allebei in Gouda present konden zijn. Ik vond het een mooie, waardevolle avond. Heel goed was dat juist ook de menselijke kant goed naar voren kwam. RD-journalist Riekelt Pasterkamp presenteerde zijn boek over Uruzgan waarin de ervaringen van de mensen van vlees en bloed centraal staan. Daarnaast vertelde vanavond ook een militair die zelf een aantal maanden in Uruzgan had gezeten, zijn ervaringen. Heel indrukwekkend!