Smalende godslastering

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Thursday, March 13 2008.

Moet smalende godslastering strafbaar blijven? Dat was de kernvraag vandaag in een debat met de ministers Hirsch Ballin en Ter Horst.

Het zal geen verbazing wekken dat ik sterk voorstander ben van de handhaving van deze strafbaarstelling. Sterker nog: deze zou meer gebruikt moeten worden, om gruwelijke zaken als de afbeelding van Christus als een aangelijnde hond aan te pakken. De diepste drijfveer om voor de strafbaarstelling te zijn, is voor mij het tegengaan van de lastering, het schenden, het misbruiken van Gods Heilige Naam. Zoals majesteitsschennis terecht strafbaar is gesteld en aangepakt wordt, zo is dat des te sterker aangewezen bij de schending van de allerhoogste Majesteit.

Het huidige wetsartikel is de wettelijke uitdrukking van de overtuiging dat er zaken zijn die heilig zijn. De vrijheid van meningsuiting is een groot goed, maar niet onbegrensd, zegt ook de Grondwet. Het is geen vrijbrief voor kwetsen en lasteren.

Van afschaffing van dit artikel zou een verkeerd signaal uitgaan: voortaan is godslastering toegestaan, zo’n lastige hinderpaal om te zeggen wat je denkt, moet maar gauw worden gesloopt... Zo’n provocatie zou diep te betreuren zijn.

Daarom is het ook triest om vandaag van de PvdA-fractie te horen dat deze coalitiefractie het standpunt van het kabinet om dit wetsartikel te behouden, niet deelt. Zelfs is aangekondigd dat deze fractie met een eigen motie komt om het artikel daadwerkelijk te gaan afschaffen. Zo’n motie zal door de andere seculiere partijen gesteund worden. Mocht het kabinet de PvdA niet alsnog kunnen overtuigen, dan hoop ik van harte dat de goede omgangsvormen binnen de coalitie de PvdA in het gareel kunnen houden!