Ontbijt in Leiden

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Friday, September 5 2008.

Vanmorgen vroeg ben ik naar het fraaie stadhuis van Leiden gegaan voor een informele ontbijtbijeenkomst met het college van Burgemeester en wethouders van mijn oude studiestad. Het college wilde de band met kamerleden uit de (groot) Leidse regio aanhalen, en wat vertellen over projecten die in Leiden en ruime regio in ontwikkeling zijn. Een goed idee!

Gelet op de drukke agenda’s was gekozen voor een ontbijtbijeenkomst. Over het algemeen ben ik niet zo happig op ontbijtsessies buitenshuis. Juist omdat ik ’s avonds vaak weg ben, vind ik het fijn om gewoon met ons gezin thuis te ontbijten en de kinderen nog naar school te kunnen brengen. Maar voor deze ene keer kreeg ik toch toestemming van Michael en Camila om elders te ontbijten. Het hielp daarbij wel dat het in mijn agenda paste om dan wel ‘tussen de middag’ thuis te zijn, voordat ik naar Nunspeet ga voor een partijeenbijeenkomst over het thema alcohol.

Het was inderdaad een nuttige en plezierige bijeenkomst in Leiden. Prettig om met de collegeleden persoonlijk kennis te maken, maar ook goed om te horen welke problemen er bijvoorbeeld zijn rond de bereikbaarheid van Leiden. Dat is zeker een thema waarin het Rijk ook een belangrijke verantwoordelijkheid draagt.

Frappant vond ik het ook om te horen dat de gemeente Leiden te maken krijgt met minder inkomsten vanuit het gemeentefonds, omdat er herindelingen in buurgemeenten hebben plaatsgevonden. Daardoor zou Leiden in theorie iets minder een centrumfunctie vervullen, en dus minder geld krijgen, terwijl er feitelijk verder niets verandert.

Het valt elke keer weer op, hoe onredelijk soms de uitwerking kan zijn van op zichzelf redelijk klinkende regels!