Onder embargo

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Monday, September 15 2008.

In de dagen voor Prinsjesdag valt nogal eens het woord ‘embargo’. Zo ook dit jaar. Pas morgen, op de derde dinsdag van september, zijn de begrotingsstukken officieel openbaar. Sinds afgelopen vrijdag zijn de stukken al wel onder embargo verstrekt aan media en kamerleden. Er mag dus niets uit bekendgemaakt worden. Het voordeel van zo’n vroege verstrekking onder embargo is dat wij op Prinsjesdag en tijdens de algemene politieke beschouwingen die aansluitend worden gehouden beter voorbereid zijn. Zo hebben wij vanmiddag al een fractievergadering gehad om ons te beraden op de begrotingsstukken en de speech die Van der Vlies hoopt te houden tijdens de algemene beschouwingen.

Inmiddels zijn de kabinetsstukken echter al in het nieuws gekomen, doordat het NRC-handelsblad via zogenaamde ‘vrije nieuwsgaring’ aan de stukken was gekomen. Een slechte zaak. Waarom kan het fatsoen niet worden opgebracht om tot de derde dinsdag te wachten?

Terecht heeft de Kamervoorzitter ook een aantal kamerleden een reprimande gegeven, die vanmorgen voor de radio al publiek gingen reageren op de inhoud van de gelekte stukken.

En nu maar afwachten hoe het kabinet zal reageren op deze mislukte geheimhouding. Terug naar de praktijk om de stukken dan maar pas later onder embargo te verstrekken? Dat zou te billijken zijn, hebben we als SGP-fractie al eerder gezegd nadat alles voortijdig op straat lag. Maar daar dachten een aantal oppositiewoordvoerders, waaronder de heren Bos en Rouvoet toen heel anders over…. ‘k Ben benieuwd wat deze heren nu als vice-premiers vinden…