Sint-juttemis

Source: C.G. (Kees) van der Staaij i, published on Friday, September 19 2008.

De politiek is niet alles. De civil society, burgers die de handen ineenslaan om met elkaar problemen op te lossen of bepaalde zaken na te streven, is van groot belang voor een samenleving. Vele tienduizenden mensen zijn in Nederland actief in het vrijwilligerswerk, burenhulp, mantelzorg, enzovoort. We mogen ons daarmee gelukkig prijzen.

Het gaat echter niet altijd vanzelf: er dreigt een overbelasting voor veel vrijwilligers, ook omdat er soms moeilijk nieuwe vrijwilligers gevonden kunnen worden. Daarom moet ook de overheid alert zijn om waar mogelijk en nodig ondersteuning te bieden aan vrijwilligers.

Vandaag buig ik me verder over dit onderwerp ter voorbereiding van een workshop die ik hierover morgen mag invullen tijdens een themadag van de Nederlanse PatientenVereniging.

Vandaag ben ik ook nog praktisch actief in de ‘civil society’. Er staan twee bestuursvergadering in mijn agenda vandaag. ’s Morgens van de Bond tegen het Vloeken en ’s avonds van de Adoptievereniging Gereformeerde Gezindte. Prachtig om in de praktijk te zien welk waardevol werk door dit soort organisaties verricht worden, bijvoorbeeld door de scholenwerkers van de Bond tijdens gastlessen. Ik doe er nog wel eens inspiratie op voor politieke acties. Vanmorgen had ik het er nog over met een collega-bestuurslid van de Bond tegen het Vloeken, die als advocaat werkzaam is, hoe lang het soms duurt voordat het Gerechtshof beslist op een beklag tegen de beslissing van het Openbaar Ministerie om niet strafrechtelijk te vervolgen. Soms moet je wachten tot sint-juttemis. Ik wil me er daarom voor gaan inspannen om een maximale termijn wettelijk vast te gaan leggen.