Europarlement vraagt om socialer en democratischer economisch beleid

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Friday, October 26 2012, 11:42.

Onder aanvoering van Europarlementariër Marije Cornelissen i pleitte het Europarlement i vrijdag voor een socialer Europees economisch beleid. Over een maand presenteert de Europese Commissie i voor de derde keer haar jaarlijkse prioriteiten voor het economisch beleid. Die staan aan de basis voor aanbevelingen aan de EU-landen om hun economieën te hervormen.

“De Europese Commissie gaf vorig jaar enkele nuttige aanbevelingen aan de EU-landen om de economie van de eurozone i te versterken, zoals het aanpakken van de hypotheekrente in Nederland,” reageert Cornelissen.

“Maar veel andere aanbevelingen aan bijna alle landen waren gericht op het afdwingen van snelle bezuinigingen. Die hebben tot een vastlopende economie geleid. Daarbij was er te weinig aandacht voor het effect van bezuinigingen op werkgelegenheid en de groeiende ongelijkheid in de samenleving.”

Duurzaam investeren in banen

Het Europees Parlement vraagt de Europese Commissie nu om met concrete adviezen aan landen te komen voor duurzame investeringen in banen. Ook staat er dankzij GroenLinks i in het de aanbevelingen dat de Europese Commissie onder andere Duitsland moet aanspreken op te lage lonen. “We kunnen geen eindeloze salarisverlagingen van Zuid-Europese werknemers vragen als er tegelijkertijd niets verandert aan de aanhoudende loonmatiging in Duitsland. Europese coördinatie van economisch beleid werkt alleen als die sociaal acceptabel is,” aldus Cornelissen.

De economische aanbevelingen van de Europese Commissie zijn een steeds belangrijker instrument geworden voor de aanpak van de eurocrisis. De aanbevelingen kunnen in veel gevallen tot sancties leiden als ze worden genegeerd. De trend van meer bindende beleidsaanbevelingen lijkt zich door te zetten in de discussies over de toekomst van de monetaire unie onder leiding van Herman van Rompuy i, voorzitter van de Europese Raad.

Zorgen over democratie en transparantie

Cornelissen maakt zich met het Europees Parlement zorgen over het gebrek aan democratie en transparantie waarmee dit beleid tot stand komt: “We moeten af van de situatie waarin de Europese Commissie zonder uitgebreid debat de economische koers uitzet. Als de besluiten over de richting van de economie steeds meer in Europese context genomen worden, moet daar dus ook goede democratische controle liggen. Niet alleen het Europees Parlement, maar ook sociale partners en maatschappelijke organisaties moeten nauw betrokken worden bij de totstandkoming van dit beleid.”