Mijn wittebroodsweken in de Tweede Kamer

Source: R.J. (Remco) Dijkstra i, published on Friday, October 26 2012.

LIENDEN - Veel mensen vragen me hoe het bevalt in Den Haag en hoe de nieuwe baan als kamerlid je leven heeft veranderd? De afgelopen maand was hectisch en verrassend.

Op 20 september werd ik geïnstalleerd als lid van de Tweede Kamer voor de VVD. Vanaf de verkiezingsdag (12/9) zaten we de eerste twee weken vol met afspraken die georganiseerd waren vanuit de partij en de griffie om je wegwijs te maken. Van simpele zaken zoals de indeling van het gebouw en de mores (je kunt/hoeft bijvoorbeeld niet alle 41 VVD-collega’s een handje geven voor de fractievergadering) tot aan meer ingewikkelde zaken, zoals de wetgeving en de invloed van de EU daarop. Omdat de portefeuilleverdeling nog niet bekend was, -het was ook een behoorlijke puzzel met zoveel fractieleden-, wist je niet precies wat te onthouden en wat minder relevant was. Daarnaast wil je natuurlijk snel aan de slag, al weet je (nog) niet inhoudelijk met wat.

Eind september heb ik sollicitatiegesprekken gevoerd om een persoonlijk medewerker te selecteren. Dat is gelukt, namelijk Adinda. Slechts een dag of drie voelde als een soort achtbaan. Een korte periode waarin je zoekende bent en met een grote glimlach rondloopt, overloopt van informatie. Gelukkig werd eind september de (voorlopige) portefeuilleverdeling helder. Ik ben goed bedeeld met een prachtige combinatie van onderwerpen waarop ik me mag storten. Luchtvaart, waaronder Schiphol en regionale vliegvelden, Zeevaart, Binnenvaart, havens en waterinfrastructuur (bv havens) en Ruimtelijke ordening. Inmiddels noem ik het: “Alles wat vaart en vliegt met daarbij de plekken waar ze landen of afmeren en natuurlijk Ruimtelijke ordening.”

Nadat ik mijn (voorlopige) portefeuille hoorde, mocht ik de volgende ochtend al voor 12-en een fractienotitie maken in verband met een plenaire behandeling van een luchtvaartonderwerp. Precies 13 dagen na installatie zat mijn maiden speech er dus al op. Dat voelde goed en smaakt naar meer.

Begin oktober was de boel redelijk op orde en kreeg de agenda vorm. Gemiddeld ben je 3 of 4 dagen per week in Den Haag. Ik rij nog heen-en-weer. Vorige week heb ik al het leesvoer doorgenomen. Via goed geplande gesprekken met tal van mensen en instanties krijg je snel een overzicht over de onderwerpen die spelen. Een eerste werkbezoek was richting Rotterdam waar Koningin Beatrix een pilotboot doopte. Ook op luchtvaartgebied en ruimtelijke ordening zijn inmiddels werkbezoeken gepleegd. Ook was er een inbreng op een paar onderwerpen in het Algemeen Overleg voor de Transportraad.

Zo was ik op een seminar over luchtvaart, ontmoette ik reeds enkele belangrijke spelers. Vandaag was ik op werkbezoek in Venlo en Rivierenland in het kader van Ruimtelijke ordening. De komende tijd maken we een strategisch plan, bijvoorbeeld: wat ga ik bereiken, wat ga ik uitstralen en doen, natuurlijk rekening houdend met verkiezingsprogramma en een nieuw regeerakkoord.

Wat me opvalt in deze wittebroodsweken is dat:

  • De media aandacht natuurlijk veel groter en meer ad-hoc is, een uitglijder is zo gemaakt en dat wil je niet. Dus is dossierkennis opdoen essentieel en de boel op orde hebben;
  • De fractieomvang en vereiste professionaliteit ervoor zorgt dat standpunten tijdig worden voorbereid, doorgesproken en op papier gezet. Dit vergt een goede planning;
  • Ik me echt moet verdiepen in de materie en kom niet weg met een algemeen verhaal. Als fractievoorzitter (iemand die veel gedelegeerd had) kende ik de hoofdlijnen, maar hier moet je juist de diepte in.

Je hebt dus je eigen winkel als zelfstandig kamerlid binnen de VVD en wil je plek verdienen door hard werken, de juiste dingen te doen, zichtbaarheid en inhoud. Nu ben ik een maand bezig. Mijn plan krijgt vorm. De samenwerking verloopt goed. De eerste quote stond al in de Telegraaf. Radio1 en Jort Kelder kwamen op bezoek, evenals omroep Gelderland. Ook de Gelderlander gaf me veel aandacht met het politieke Café in Tiel. Ook al zijn er binnenkort geen verkiezingen, mijn campagne gaat gewoon door!

Samenvattend; Ja, het bevalt. Het voelt goed. Ik ben erg content met de portefeuille, eentje die bij me past. De sfeer en support vanuit de VVD is uitstekend. Ik wil er een groot succes van maken. Dus tot snel..