Geen steun voor aanval op Iran

Source: H. (Harry) van Bommel i, published on Monday, October 29 2012, 13:15.

Onlangs werd bekend dat Groot-Brittannië heeft geweigerd tegemoet te komen aan een Amerikaans verzoek om mee te werken aan voorbereidingen van een mogelijke preventieve aanval op Iran. De Britten weigerden omdat een aanval op dit moment in strijd is met het internationaal recht. Een juridisch advies van het Britse ministerie van Justitie stelt dat een preventieve aanval op Iran tegen het internationaal recht indruist omdat het land nu geen duidelijk en dringend gevaar vormt. Ik ben het hier helemaal mee eens en ik vind dat Nederland deze Britse lijn moet volgen. Daarom heb ik de volgende vragen gesteld:

  • 1. 
    Kent u het bericht ‘‘Britten weigeren VS hulp bij voorbereiden aanval op Iran’’? (1) 2. Is Nederland, net als Groot-Brittannië, door de Verenigde Staten benaderd om op enigerlei wijze mee te werken aan de voorbereidingen van de Verenigde Staten voor een mogelijke aanval op Iran? Indien ja, wat is er precies gevraagd en hoe heeft Nederland hier op gereageerd? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 3. 
    Heeft Nederland op enigerlei wijze reeds meegewerkt aan de voorbereidingen van de Verenigde Staten dan wel Israël voor een mogelijke aanval op Iran? Indien ja, hoe is hier precies aan meegewerkt? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 4. 
    Bent u bekend met het juridisch advies van het Britse ministerie van Justitie dat stelt dat een preventieve aanval op Iran tegen het internationaal recht indruist omdat het land nu geen ‘duidelijk en dringend’ gevaar vormt? Bent u bereid, indien u niet met dit juridisch advies bekend bent, u hiervan op de hoogte te laten stellen door uw Britse collega’s? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 5. 
    Deelt u de opvatting in het Britse juridisch advies dat een aanval op Iran op dit moment indruist tegen het internationaal recht? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 6. 
    Beschikt u momenteel over een juridisch advies of wordt er momenteel gewerkt aan een juridisch advies van bijvoorbeeld de externe volkenrechtelijk adviseur van het ministerie van Buitenlandse Zaken, professor André Nollkaemper, en/of van de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken met betrekking tot een mogelijke preventieve aanval op Iran? Indien neen, bent u bereid de externe volkenrechtelijk adviseur en/of de Commissie van advies inzake volkenrechtelijke vraagstukken om dit advies te vragen? Indien neen, waarom niet? Bent u bereid, indien u reeds over een juridisch advies hierover beschikt, deze met de Kamer te delen? Indien neen, waarom niet. Kunt u uw antwoord toelichten?
  • 7. 
    Deelt u mijn opvatting dat, omdat een preventieve aanval tegen Iran op dit moment indruist tegen het internationaal recht, Nederland geen enkele medewerking moet verlenen aan welk land dan ook ter voorbereiding van een preventieve aanval op Iran? Indien neen, waarom niet? Kunt u uw antwoord toelichten?

Bron: 1. ‘‘Britten weigeren VS hulp bij voorbereiden aanval op Iran’’, De Volkskrant, 27 oktober 2012.