Galileo, met Tijmen om de aarde

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Monday, October 29 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Column october 2012.

Galileo, met Tijmen om de aarde

Begin october zijn in Frans-Guyana drie Europese satelieten gelanceerd. Deze maken deel uit van het Europees satelliet-navigatie project Galileo, dat vanaf 2015 in bedrijf zal zijn. Galileo zal uit 25 satelieten gaan bestaan. Er draaien nu vijf van deze satelieten in een baan om de aarde. De afzonderlijke satelieten dragen steeds de voornaam van een jeugdige uit één van de EU-landen. Het gaat immers om toekomstmuziek. De volgende satelliet zal Tijmen heten, naar een 11 jarige jongere uit het Gelderse Winssen. Met Tijmen staan we aan het begin van een hele serie nieuwe ontwikkelingen, waarvan we het begin nog slechts kennen.

Wat moet u zich voorstellen?

Galileo levert navigatie die veel nauwkeuriger is dan de GPS, waar uw TomTom in de auto nu mee werkt. GPS is nauwkeurig op 5 tot 10 meter. Maar het kan allemaal veel precieser. Galileo werkt tot op de centimeter. Daarmee ontstaan er nieuwe mogelijkheden, zoals in de land- en tuinbouw . In de “precisielandbouw” kan de boer of tuinder precies aansturen welke voeding aan bepaalde planten moet worden gegeven en kan hij exact instellen welk gedeelte van het land al kan worden geoogst. Vervolgens doen machines het werk en wordt tijd en geld bespaard. Geweldig toch!

Maar ook in de hulpverlening is tijd en locatie van essentieel belang. Denk aan de ambulance, brandweer, politie, kustwacht, douane en het leger. Voor hen telt elke seconde en gaat het om precisie. Met Galileo is het mogelijk mensen en dieren precies te localiseren. Wie heeft er niet eens gezocht naar een van de kinderen in een groot pretpark? Of wilt U weten waar uw geliefde huisdier nu weer eens uithangt. Dat lukt met Galileo.

Ook kunnen mensen met een beperking er veel gemak van hebben. Voor blinden en slechtzienden ontstaat een scale van mogelijkheden om zich veiliger en gericht te kunnen verplaatsen. Wanneer we er voor zorgen dat de toepassingen eenvoudig te bedienen zijn en de privacy goed gewaarborgd is, zijn er legio mogelijkheden.

Allemaal mooi, maar waarom zet ik me hiervoor in? Op de eerste plaats omdat Nederland nu al een vooraanstaande rol speelt. De Europese organisatie die het project ontwikkelt, ESA, heeft een belangrijke vestiging in Noordwijk. André Kuijpers is verbonden aan ESA en spreekt tot ieders verbeelding. Welnu, in Noordwijk wordt Galileo aangestuurd. Maar daarmee zijn we er nog niet. Nederlandse bedrijven en deskundigen bouwen volop mee aan de satelieten. Zo wordt de energie op de satelieten wordt geleverd door zonnepanelen van Nederlandse makelij. Kortom: Nederland loopt mee voorop in Galileo, verreweg het grootste ruimtevaartproject in de EU.

Nu al speelt de satelliet navigatie een grotere rol dan we doorgaans denken. Uit onderzoek blijkt dat 7% van onze Europese economie intensief werkt met GPS. De verwachting is dat dit aandeel met de grotere nauwkeurigheid verder zal toenemen. Het gaat daarbij om nieuw te ontwikkelen functies, in alle sectoren van de economie. Verkeer en vervoer worden er in de toekomst verdergaand mee gestuurd. De verwachting is dat de opbrengst van Galileo in de komende twintig jaar meer dan 50 miljard zal zijn. Waar het Europa om gaat is dat we deze kennis en kunde in dit deel van de wereld ontwikkelen en behouden. Daarom wil ik dat de EU niet alleen bezuinigt, maar ook slim investeert in de banen van de toekomst.

Er is nóg een achterliggende reden, waarom ik er enthousiast over ben. De huidige GPS is in essentie een militair instrument. Op last van het Pentagon, het Amerikaanse Ministerie van Defensie kan de dienstverlening worden gestaakt. Zij zitten aan de knoppen, bijvoorbeeld bij een militair conflict. In de EU willen we dat de hulpverleningsinstanties, maar ook U als gebruiker van de diensten, bijv. via uw iPhone er van op aan kunnen dat Galileo altijd in de lucht blijft. Daarom bouwt Europa aan een publiek gegarandeerd systeem, zonder militaire inmenging.

In het Europees Parlement ben ik woordvoerder voor deze nieuwe ontwikkeling. Ik zie dat Duitsland en Frankrijk zich actief voorbereiden op de wereld van Galileo. Ik heb Brainport, met de slimme koppen rond Eindhoven en Helmond uitgenodigd nu in te stappen. Op de Automotive Campus in Helmond ontwikkelen we navigatiesystemen voor de toekomstige autowegen, maar er kan zoveel meer voor andere sectoren van onze economie. De Europese rekenkamer geeft aan dat een Euro in deze nieuwe sector een rendement van 3,5 euro genereert. Niet gek, in deze tijd van crisis. Hier liggen kansen voor deze nieuwe bedrijvigheid en dienstverlening. Juist in Brabant moeten we nu kiezen voor de wereld van morgen. Als wij het niet doen, gebeurt het elders in de wereld. Daarom roep ik op deze kennis en kunde hier te ontwikkelen en ook in de komende jaren vooraan te staan bij het ontwikkelen van de dienstverlening en jobs.

Kortom: We gaan met Tijmen in een baan om de aarde. Maar het is vooral zaak de toekomstige bedrijvigheid en werkgelegenheid in onze regio te laten landen.

Een behouden vaart!

Dank U wel,

Lambert van Nistelrooij, Lid Europees Parlement