Yves Mersch uitstekende kandidaat ECB Top

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Thursday, October 25 2012, 2:22.

Met een krappe meerderheid heeft het Europees Parlement vandaag een negatief advies gegeven over de benoeming van Yves Mersch in de top van de Europese Centrale Bank (ECB). Ik vind het onverantwoord om in crisistijd de benoeming van een uitstekende kandidaat tegen te houden omdat hij geen vrouw is.

Ik heb met de hele EVP fractie voor de benoeming van de Luxemburger gestemd, ondanks de wat magere toezegging van Van Rompuy dat bij toekomstige topfuncties nadrukkelijker naar goede vrouwelijke kandidation gezocht zal worden. Het is urgent dat deze ECB post snel wordt ingevuld, bovendien kan Mersch de Nederlands-Duitse lijn in het ECB bestuur versterken. Dat weegt voor mij zwaarder dan de vrouwen kwestie.

De nee-stemmers vormen een verdeeld kamp. Er zijn liberalen, socialisten en groenen die tegen hebben gestemd omdat Mersch geen vrouw is. Verder zijn er socialisten en groenen die vooral problemen hebben met zijn opvattingen. Daarom is het moeilijk eenduidige conclusies te verbinden aan deze uitkomst. Ik hoop dat ondanks dit verdeelde advies vanuit het EP, de Raad toch over zal gaan tot benoeming van de uitstekende Luxemburgse kandidaat.

Lees hier mijn persbericht.