Regeerakkoord 2003
Source: Parlement.com.
Het regeerakkoord 'Meedoen, Meer Werk, Minder Regels' omvat de afspraken gemaakt tussen de regeringspartijen CDA1, VVD2 en D663 en vormde de basis voor het kabinet-Balkenende II4. Dit 'hoofdlijnenakkoord' telde 14 pagina's en werd ondersteund door de bijlage Financieel Kader 2004-2007. Centraal stonden minder bureaucratie, een kwalitatief betere publieke dienstverlening en de bestrijding van de 'onpersoonlijke samenleving'.
Dit waren een aantal van de belangrijkste beleidsafspraken uit het regeerakkoord:
Contents
-
-Minder onnodige bureaucratie voor bedrijven en burger.
-
-Focussen op kwalitatief betere publieke dienstverlening (zorg, openbaar vervoer, onveiligheid).
-
-Introductie van eigen risico's en verkleining van het verplicht verzekerde pakket.
-
-Onderwijs efficiënter maken door vermindering bureaucratie en middels decentralisatie van onderwijsfinanciering.
-
-Bestrijding van de 'onpersoonlijke samenleving,' o.a. doormiddel van bevorderen vrijwilligersactiviteiten en verenigingsleven, vrijheid voor de burger benadrukken en een overheid geen al te grote verantwoordelijkheid neemt.
-
-Meer aandacht voor inburgering nieuwkomers door leren Nederlandse taal.
-
-Inzetten op internationale en Europese samenwerkingsverbanden.
-
-Een positieve positie tegenover de uitbreiding van de Europese Unie.
-
-Sluiten kerncentrale Borssele in 2013.
-
-Afspraken Kyoto-protocol nakomen door middel van verminderen uitstoot en introductie duurzame energie.
-
-Onderzoek uitvoeren naar de versterking van de positie van de minister-president, inclusief rechtstreekse verkiezing.
-
-Instelling nieuw kiesstelsel met sterkere nadruk op het eigen mandaat van de individuele volksvertegenwoordiger.
-
-Het oordeel van beide Kamers in tweede lezing met betrekking tot het correctief wetgevingsreferendum afwachten.
Meer over
- 1.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 2.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 3.Democraten 66 (D66) is een hervormingsgezinde sociaal-liberale partij. De huidige politiek leider is Rob Jetten. De partij werd opgericht op 14 oktober 1966 door 44 'homines novi', waarvan er 25 eerder bij andere politieke partijen actief waren geweest. Belangrijkste initiatiefnemer en voorman (tot 1998) was de oud-journalist Hans van Mierlo.
- 4.Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2003 werd het kabinet-Balkenende II gevormd. In dit kabinet werkten CDA, VVD en D66 samen. De CDA- en VVD-bewindslieden uit het voorgaande kabinet-Balkenende I keerden allen terug. Jan Peter Balkenende (CDA) werd wederom premier. Bijzonder waren het recordaantal van vijf vrouwen in het kabinet en het feit dat D66 voor het eerst aan een centrumrechts kabinet meedeed.
- 5.Het kabinet-Balkenende II, met CDA, VVD en D66 als deelnemende partijen, kwam tot stand nadat een (eerste) poging om een kabinet van CDA en PvdA te formeren, was mislukt. Informateurs waren Piet Hein Donner en Frits Korthals Altes.
- 6.Regeringsprogramma's en regeerakkoorden hebben gemeen dat schriftelijk het voorgenomen beleid van een toekomstig kabinet wordt vastgelegd. Een regeringsprogramma kan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de coalitiefracties, maar dit is niet strikt noodzakelijk.