Regeerakkoord 2010
Het regeerakkoord 'Vrijheid en Verantwoordelijkheid' omvatte de afspraken gemaakt tussen regeringspartijen VVD1 en CDA2 en vormde de basis voor het kabinet-Rutte I3. Het regeerakkoord telde 46 pagina's. Centraal stonden de gelijkwaardigheid en vrijheid van alle burgers, versterking van de Nederlandse concurrentiepositie en investeren in 'de kenniseconomie'.
Het regeerakkoord stond los van het gedoogakkoord4, waarin de bezuinigingen van de onderwerpen waarover alle drie de partijen5 tot consensus konden komen, werden benoemd en toegelicht. In dit akkoord stonden voornamelijk de afspraken op het gebied van immigratie, integratie, asiel en veiligheid centraal. De PVV6 kon, als gedoogpartner, wel tegen andere voorstellen uit het regeerakkoord van de VVD en CDA stemmen.
Dit waren een aantal van de belangrijkste beleidsafspraken uit het regeerakkoord:
Contents
-
-De verbetering van ouderenzorg: dichter bij huis via mantelzorg en huisartsen en 12.000 extra medewerkers in de ouderenzorg.
-
-Verbetering Nederlandse concurrentiepositie, o.a. door het verlagen van de vennootschapsbelasting en een vermindering van regelgeving.
-
-Investeren in de nationale infrastructuur, o.a. via 500 miljoen in het wegennet en het spoor.
-
-AOW-leeftijd verhogen naar 66.
-
-Een hardere aanpak komen van fraude met uitkeringen en toeslagen.
-
-Afschaffing 'Vogelaarheffing' voor verhuurders.
-
-Numerus-fixus afschaffen in het hoger onderwijs.
-
-Strenger asiel- en migratiebeleid, met geen plek voor economische migranten, met zo'n selectief en restrictief migratiebeleid als mogelijk onder het Verdrag voor de Rechten van de mens (EVRM7).
-
-Versoepelen rookverbod in de horeca.
-
-Verhogen maximumsnelheid naar 130 km/u.
-
-Invoeren 'wietpas.'
-
-Er moet meer blauw op straat komen (3000 extra agenten) en een wordt dierenpolitie ingevoerd.
-
-Kritische positie tegenover uitbreiding van het aantal landen in en de taken van de Europese Unie.
-
-Strengere straffen, preventief fouilleren en meer cameratoezicht.
-
-Duurzame energiedoelen halen door inzetten op kernenergie en 'Carbon Capture and Storage.'
-
-Nationale besparingen in het subsidiëren van energie.
-
-Vermindering van het aantal bestuurders in colleges van burgemeester en wethouders, besturen van waterschappen, gedeputeerde staten van provincies. Het aantal leden van het kabinet en de Eerste en Tweede Kamer moet worden verminderd.
Meer over
- 1.De Volkspartij voor Vrijheid en Democratie (VVD) is een rechtse liberale partij, met op onder meer ethisch gebied progressievere standpunten. Politiek leider is sinds 14 augustus 2023 Dilan Yesilgöz-Zegerius. De partij werd opgericht in 1948 als opvolger van de Partij van de Vrijheid (PvdV), die weer een voortzetting was van de vooroorlogse Liberale Staatspartij (LSP).
- 2.Het Christen-Democratisch Appèl (CDA) is een christelijk geïnspireerde partij in het centrum van het politieke spectrum. Henri Bontenbal is momenteel politiek leider van het CDA. De partij werd opgericht op 11 oktober 1980 als fusie van Anti-Revolutionaire Partij (ARP), Christelijk-Historische Unie (CHU) en Katholieke Volkspartij (KVP).
- 3.Dit minderheidskabinet van VVD en CDA werd gevormd na de Tweede Kamerverkiezingen 2010 en trad op 14 oktober 2010 aan als opvolger van het kabinet-Balkenende IV. Voor een meerderheid in de Tweede Kamer sloten de regeringspartijen een gedoogakkoord met de PVV. VVD-leider Mark Rutte werd de eerste premier van VVD-huize.
- 4.In een gedoogakkoord leggen Kamerfracties afspraken vast over de steun voor het toekomstige regeringsbeleid. Het gaat daarbij om afspraken tussen fracties van partijen die toetreden tot het nieuwe kabinet en een fractie (of fracties) die alleen 'gedoogt', maar zelf buiten het kabinet blijft. Tot 2010 kenden we dit begrip overigens niet. Of, als er in de toekomst vaker gedoogakkoorden worden gesloten, de opzet daarvan hetzelfde is, is onzeker.
- 5.Een politieke partij is een groep van politieke geestverwanten. Politieke partijen streven vaak meer dan één doel na, zoals bevordering van werkgelegenheid, een eerlijke inkomensverdeling, een schoon milieu of het bestrijden van criminaliteit. Omdat niet iedereen deze doelen op dezelfde wijze nastreeft, zijn er meer partijen ontstaan.
- 6.De Partij voor de Vrijheid (PVV) is een populistische partij, met zowel conservatieve, 'rechtse' als 'linkse' standpunten. De PVV is op 22 februari 2006 geregistreerd bij de Kiesraad door Geert Wilders, na zijn vertrek bij de VVD. Hij is sindsdien ook de politiek leider.
- 7.Het Europees Verdrag tot bescherming van de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden (EVRM) is een Europees verdrag waarin de mensen- en burgerrechten van alle inwoners van de aangesloten landen zijn vastgelegd. Dit verdrag is op 4 november 1950 te Rome tot stand gekomen, in navolging van de in 1948 opgestelde Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
- 8.De kabinetsformatie van 2010 mondde uit in het minderheidskabinet-Rutte I dat werd gedoogd door de PVV. Dat gebeurde na een moeizame formatie, waarin pas op een (emotioneel) congres van het CDA het groene licht werd gegeven.
- 9.Regeringsprogramma's en regeerakkoorden hebben gemeen dat schriftelijk het voorgenomen beleid van een toekomstig kabinet wordt vastgelegd. Een regeringsprogramma kan ter goedkeuring voorgelegd worden aan de coalitiefracties, maar dit is niet strikt noodzakelijk.