Fired up and ready to go

Source: M. (Michiel) Servaes i, published on Tuesday, November 6 2012, 16:02.

Naar wie zou mijn stem gaan als ik bij de Amerikaanse presidentsverkiezingen mocht stemmen, zo vroeg een krant mij vanochtend. Natuurlijk zou dat Obama zijn. Ik kan me eerlijk gezegd niet voorstellen dat ik ooit op een Republikeinse kandidaat zou stemmen. Het ongeremde vrije marktdenken en het sociaal conservatisme dat de Republikeinen kenmerkt, staat immers mijlenver van mij af.

Obama heeft het de afgelopen vier jaar niet gemakkelijk gehad, al blijft de hervorming van de gezondheidszorg een prestatie van formaat met positieve gevolgen voor vele Amerikanen. Het sterk gepolariseerde klimaat in de Amerikaanse politiek zorgde er voor dat het lastig was om aan dat veelbelovende begin een gepast vervolg te geven.

Wat me in de campagne is tegengevallen is dat geen van beide kandidaten in staat was om een overtuigend verhaal te houden hoe de VS uit de economische crisis kan komen. Geen gemakkelijke opgave, maar wel de kern van de strijd (''It’s the economy, stupid''). Het gebrek aan een overtuigend verhaal aan beide zijden verklaart wellicht waarom Obama noch Romney afstand heeft kunnen nemen in de peilingen.

Verder kijk ik als Nederlander en Europeaan vooral naar het buitenlandbeleid van de VS. Wat dat betreft kan het contrast van de eerste periode Obama met de Wild West-jaren van Bush jr. bijna niet groter zijn. Ondanks oplopende spanningen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten heeft Obama zich niet laten verleiden tot ondoordacht activisme. In Libië liet hij het initiatief voor de internationale interventie zelfs geheel aan de Europese landen. Natuurlijk is de situatie in Syrië pijnlijk en sleept het conflict in Afghanistan zich voort, maar ik geloof niet dat een andere president daar veel meer had kunnen bereiken.

Het feit dat Romney zich nu min of meer aansluit bij Obama’s internationale koers (en afstand neemt van Bush) zegt wat dat betreft genoeg. Dat is overigens nog geen garantie dat Romney die koers ook vast zou houden. De Republikeinse partij huist immers nog altijd vele haviken met potentieel veel invloed op het beleid van een internationaal onervaren president.

Vanavond dus toch maar weer met cola en popcorn op de bank en vol spanning wachten op de uitslagen in Florida, Ohio, Colorado, Virginia, Wisconsin…