Gezondheidszorg: "meer inzetten op preventie"

Source: K.T. (Kartika) Liotard i, published on Tuesday, November 6 2012, 2:01.

BRUSSEL, 6 november -"Actief en gezond ouder worden begint al voor je geboorte. Onze gezondheid wordt beïnvloed door het milieu, voedselkwaliteit, toegang tot gezondheidszorg en sociaal-economische factoren." Dat zegt Kartika Liotard vandaag bij de presentatie van haar rapport over Active and Healthy Ageing in het Europees Parlement in Brussel.

"Slechts een heel klein deel van de zorguitgaven wordt besteed aan preventie. Door meer aandacht te besteden aan het voorkomen van gezondheidsklachten kunnen uiteindelijk veel zorgkosten voorkomen worden. Een gezonde leefomgeving en gezond voedsel zijn daarbij van grote waarde," zegt Liotard.

Ook ouderen hebben volgens het parlementslid bij een goede preventieve zorg minder behandelingen nodig. Liotard noemt daarbij ´ondervoeding´ als voorbeeld. "Veel ouderen raken op latere leeftijd ondervoed en komen dan in het ziekenhuis terecht. Dat gebeurt echt niet alleen in ontwikkelingslanden," zegt Liotard. Volgens de Europarlementariër komt dat door verschillende factoren. "Ouderen die naasten hebben verloren krijgen soms minder zin om te eten. Ook is er soms sprake van smaakverlies of simpelweg van geldgebrek. Het probleem wordt vaak te laat ontdekt en dat moet veranderen," zegt Liotard.

Naast voor gezondheidszorg moet er verder meer aandacht komen voor het sociale welzijn van ouderen. "Ouderen willen graag zelfstandig blijven leven, maar raken vaak geïsoleerd. Als we de leefomgeving zo goed mogelijk aanpassen aan de ouder wordende bevolking wordt het behouden van sociale contacten gemakkelijker en stijgt niet alleen het lichamelijke welzijn maar ook de levensvreugde van mensen op leeftijd," aldus Kartika Liotard.