GroenLinks krijgt steun voor duurzame omscholing bij massaontslag

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, November 7 2012.

Het Europees globaliseringsfonds - dat werknemers steunt bij het vinden van een nieuwe baan na massaontslag - moet op voorstel van GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen voortaan ingezet worden voor omscholing naar banen in duurzame sectoren. Ook moet het fonds vooral ten goede komen aan de landen die het het hardste nodig hebben. Dat is de uitkomst van een stemming in de commissie Sociale Zaken van het Europees Parlement.

“Als ontslagen werknemers in ouderwetse of vervuilende industrieën niet worden omgeschoold voor werk in duurzame toekomstbestendige sectoren, zullen ze binnenkort weer op straat staan”, zegt Cornelissen. “Dat kunnen we voorkomen door te toetsen of de re-integratiemaatregelen in lijn zijn met de omschakeling naar een groene economie.”

GroenLinks heeft zich altijd gestoord aan het feit dat rijke lidstaten de afgelopen jaren meer steun hebben ontvangen dan de lidstaten die het harder nodig hadden. Door de landen in een ernstige crisis of met een lager welvaartsniveau een hoger percentage EU-steun te geven, kan dit verholpen worden.

Cornelissen: “De toch al vrij beperkte steun aan ontslagen werknemers moet terecht komen waar die het hardste nodig is. Zoals bij de ontslagen werknemers in de landen die het zwaarst getroffen zijn door de economische crisis.”

Het oorspronkelijke plan van de Europese Commissie om via het globaliseringsfonds verkapte landbouwsubsidies te geven werd tot opluchting van Cornelissen van tafel geveegd.

Het Europees Parlement spreekt zich volgende maand in zijn geheel uit over de hervormingen van het fonds. Daarna beginnen de onderhandelingen met de ministers van Sociale Zaken. Het hervormde fonds zou volgens het plan van de Commissie in werking gaan in 2014.