Cafe Europa: Het energiedebat

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Friday, November 9 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Op 8 november organiseerde het Informatiebureau van het Europees Parlement een Energiedebat in Groningen. Dit debat met regionale en Europese politici werd door ruim 100 mensen bezocht. Zij kwamen af op dit initiatief omdat ze willen vertrouwen op stroom uit het stopcontact, Nu, maar ook over 40 jaar.

In het debat stonden de initiatieven op het terrein van energietransitie in het Noorden van het land centraal. De koppeling tussen de lokale en regionale agenda en Energy Valley kreeg veel aandacht. Groningen heeft Europees gezien een voorsprong opgebouwd op het gebied van R&D. Naast de voordelen van de Gasrotonde kan deze voorsprong worden omgezet in dienstverlening en services over geheel Europa en elders in de wereld.

Een meerderheid van de aanwezigen wil het Duitse voorbeeld van de Energiewende volgen. Daar is met vaste afnameprijzen voor duurzame energie het aandeel duurzame energie sneller gegroeid dan in Nederland. De hogere energierekening is daarbij wel een vanzelfsprekend nadelig gevolg. Daarom werd er ook gedebatteerd over andere vormen om de energietransitie vaart bij te zetten. Een grotere rol van de banken voor investeringen in regionale initiatieven en een aanscherping van het CO2 handelssysteem werden hierbij genoemd.

Ik zie dat er veel mogelijkheden voor decentrale opwekking bestaan. Het is zaak lokale en regionale initiatieven te ondersteunen. Burgerinitiatieven en coöperaties van bedrijven zijn hierbij belangrijk. Nederland heeft nog een lange weg te gaan om de afgesproken 16 % duurzame energie in 2020 te halen. Europa werkt mee door helderheid te geven over de lange termijndoelen. Hiermee scheppen we een duidelijk kader voor investeerders. Tevens leggen we begin 2013 een voorstel op tafel om de ondersteuningsschema's in de langen meer coherent te maken. Nu worden de verschillen vaak te groot. Er mag geen sprake zijn van marktverstoring en het dumpen van stroom in andere langen omdat men - zoals in Duitsland- de eigen stroomnetten niet op orde heeft.

Ik zet het debat graag voort. Begin 2013 organiseer ik traditiegetrouw weer een Energie Denktank. Uw ideeën daarvoor zijn welkom. Houd mijn site in de gaten voor een definitieve datum en een vooraankondiging van het programma.