'Beste Han ten Broeke, we slaan nu een pleefiguur in het buitenland' - Main contents
Schuilend onder de veilige paraplu van de NAVO bezuinigt Nederland steeds verder op zijn defensie. 'Onze bondgenoten vinden ons klaplopers', schrijft Bas Paternotte aan Han ten Broeke, defensiewoordvoerder van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.
Beste Han ten Broeke,
In mijn column op het opinieweblog Geenstijl.nl heb ik eens schertsend voorgesteld dat we een vliegdekschip moeten bouwen. Een heuse carrier battle group met begeleidende schepen en duikboten. Dat zou een enorme impuls geven aan onze economie en technologie. En we zouden hiermee op het wereldtoneel het door jullie politici van links tot rechts zo vurig verlangde woordje meespreken. Als iets een garantie is voor vrede, is het de angst voor de vernietigende kracht van een vliegdekschip.
De andere garantie voor vrede is de Noord-Atlantische Verdragsorganisatie. Niet de Europese Unie maar de NAVO komt de Nobelprijs voor de Vrede toe.
Maar toen hoorde ik deze week Rob de Wijk van het Haags Centrum voor Strategische Studies over zijn rapport De Waarde van Defensie. Wat blijkt? De NAVO heeft tabak van ons. Van de NAVO-lidstaten heeft Nederland de minste defensie-uitgaven: in 1990 nog 2,7 procent van het bruto nationaal product, inmiddels minder dan de helft daarvan. Als je samenwerkt moet je wel iets te bieden hebben, stelt De Wijk terecht. De politiemissie in Kunduz en het beschermen van onze handelsbelangen voor de kust van Somalië redden we nog net, maar dan is de koek ook echt op.
We zijn een rijk land, hebben de mensen, maar er niet het geld voor over om ze behoorlijk in te zetten. Het gevolg daarvan is dat de NAVO-bondgenoten Nederland als 'free-rider' zien, als een land van klaplopers. 'We worden gewoon niet meer serieus genomen', zegt De Wijk. Deze graag geziene gast van het Pentagon kan het weten.
Toch gaat Rutte II door met bezuinigen op defensie. Is er bij de formatie soms iets misgegaan met al dat uitruilen? Wat gaat u daaraan doen vanuit uw dualistische rol als defensiespecialist van de VVD-fractie? Nu slaan we een pleefiguur in het buitenland. En ik kan mij niet voorstellen dat u daar content mee bent.
Bas Paternotte is adjunct-hoofdredacteur van DeJaap.nl en columnist voor Geenstijl.nl.
Hieronder het antwoord van Han ten Broeke in de Volkskrant
Nee, schrijft VVD-defensiewoordvoerder in de Tweede Kamer Han ten Broeke in antwoord op Bas Paternotte, Nederland is niet de klaploper van de NAVO. En het is beter te kijken naar wat we ondanks de bezuinigingen op defensie behielden, dan om voor te stellen wat ze zouden kunnen kopen.
Beste Bas,
Als wij jouw schertsen als uitgangspunt voor onze krijgsmacht hadden genomen, was Nederland met zijn eigen vliegdekschip, gelijk een Vliegende Hollander, tot eeuwig dwalen gedoemd. Verstandiger is te kijken naar wat is behouden.
We behielden vier kleine korvetten die alle moderne uitdagingen aankunnen. We spaarden de fregatten en de Patriots die het ruggenmerg vormen van de NAVO-strategie om Europa te beschermen tegen raketaanvallen (Iran). En alle varende waar is Hollandsche waar (Damen Shipyards), het wapensysteem poolen we slim met de Duitsers en aan boord bevindt zich 's werelds beste radar (Thales). Vuurkracht, strategische inzet en ondernemingsgeest ineen: geen vliegende, maar een slimme en zuinige Hollander dus!
De Amerikanen zijn daarmee in hun nopjes, zo ervoer ik zelf recentelijk in het Pentagon. Wel zijn de VS terecht gepikeerd over de Europese dadendrang boven Libië, die pas mogelijk werd toen zij 100 kruisraketten afvuurden, onze vliegtuigen bijtankten en hun Vijfde Vloot de lijnen lieten uitzetten. Europa als geheel is de klaploper van de NAVO: de VS nemen ondertussen driekwart van de uitgaven voor hun rekening.
En al vormen wij op dit punt in Europa geen uitzondering, Nederland hoeft zich nergens voor te schamen. In Uruzgan waren we lead nation. Het niet verlengen van die missie kostte ons meer aanzien dan de bezuinigingen. In Kunduz dragen we bij aan de overdracht van veiligheidstaken aan de Afghaanse politie.
In het regeerakkoord wordt Defensie gecompenseerd voor missies die veiligheid brengen. De bezuinigingen op rijksdiensten gaat grotendeels aan Defensie voorbij. Het ministerie wordt getroffen, niet de krijgsmacht zelf. Dankzij haar ongelooflijke loyaliteit slaagt Defensie er nog steeds in de meest efficiënte krijgsmacht van Europa te vormen.
Han ten Broeke is Tweede Kamerlid en defensiewoordvoerder van de VVD-fractie. Twitter: @HantenBroeke