CDA wil Europese ‘Week van het Geld’

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Tuesday, November 13 2012, 11:33.

De Nederlandse 'Week van het Geld' moet worden uitgebreid naar de hele Europese Unie. Het is hoog tijd om door te pakken met met financiële educatie. Daarom heb ik vandaag de Europese Commissie gevraagd zich in te zetten voor een 'Europese Week van het Geld'.

Deze week is het de Week van het Geld in Nederland. Het doel van deze projectweek is om scholieren te leren omgaan met geld. Onder andere medewerkers van banken, verzekeraars en de gemeentelijke kredietbanken staan voor de klas om kinderen op een leuke manier te leren omgaan met geld.

Het project is al enkele jaren een groot succes. Ik vind het een goede zaak dat consumenten al jong leren over de grote financiële besluiten in hun leven. De financiële crisis onderstreept het belang van 'geldlessen', zodat mensen behoedt worden voor financiële miskleunen waar ze jarenlang last van hebben.

Het Europarlement heeft al meermalen tevergeefs opgeroepen tot meer lessen in financiële zaken. Weinig landen hebben een echte strategie voor onderwijs over schulden, sparen en soortgelijke zaken. Ondertussen lijkt er stilletjes een einde te zijn gekomen aan een speciale expertgroep voor financiële educatie die door de Europese Commissie was opgericht in 2008. De Europese Commissie heeft zelfs een database van de strategieën en onderzoek naar financiële educatie offline gehaald.

In de afgelopen jaren zijn er in Nederland en in Europa belangrijke stappen gezet om de zichtbaarheid en effectiviteit van financiële educatie te vergroten, maar deze belangrijke vooruitgang dreigt nu stil te vallen. Het is daarom zaak om nu door te pakken. De Nederlandse Week van het Geld en het platform Wijzer in Geldzaken zijn uitstekende initiatieven die ook in andere Europese landen opgezet kunnen worden.

Lees hier de vragen aan de Europese Commissie.

Lees hier het persbericht.