Blijven streven naar minder CO2 uit vliegtuigen

Source: E.M.R. (Esther) de Lange i, published on Tuesday, November 13 2012.

Europarlementslid Esther de Lange wil dat de EU druk uitoefent om de CO2-uitstoot door vliegtuigen te beperken. Europa moet daartoe de VN-organisatie voor luchtvaart ICAO overtuigen een internationaal akkoord te sluiten.

De Lange reageert hiermee op het jaar uitstel dat EU-commissaris Connie Hedegaard (Klimaat) maandag heeft voorgesteld voor het Europese systeem voor het beperken van CO2-uitstoot in de luchtvaart. "Je moet geen oude schoenen weggooien voor je nieuwe hebt'', vindt De Lange. Voorlopig is er geen echt alternatief voor het beoogde Europese systeem.

Het voorstel van Hedegaard houdt naar verwachting in dat voorlopig alleen vluchten binnen Europa meetellen in het systeem voor emissierechten (ETS), totdat er een internationaal akkoord ligt. "Dit voorstel is verstandig om gelijkwaardige behandeling van Europese en niet-Europese luchtvaartmaatschappijen veilig te stellen", aldus De Lange.

De EU was met het voorstel juist voorloper op milieugebied. Als enige in de wereld wilde de EU vliegtuigmaatschappijen dwingen om hun emissie te beperken. Het idee stuitte echter op enorme weerstand van niet-Europese landen, die met allerlei tegenacties dreigden.

Hedegaard was afgelopen week bij de vergadering van de International Civil Aviation Organization (ICAO). Ze stelt naar aanleiding daarvan voor om de onderhandelingen binnen de ICAO af te wachten en in te zetten op een wereldwijd akkoord voor volgend jaar november. Dit was altijd de inzet van de EU, maar door te weinig vooruitgang internationaal had de EU besloten een Europees systeem op te starten.

Het Europees Parlement en de EU-landen moeten het voorstel nog goedkeuren.