Co2 taks voor vliegtuigen voorlopig van de baan

Source: C.M. (Corien) Wortmann-Kool i, published on Sunday, November 11 2012, 2:19.

De Co2-belasting voor vluchten van en naar niet-Europese landen is voorlopig opgeschort. Eurocommissaris Hedegaard geeft ruimte om tot een wereldwijd akkoord te komen om luchtvaartemissies te beperken. Dit is goed nieuws voor Europese luchtvaartmaatschappijen en reizigers, omdat hiermee vergeldingsacties door landen als Amerika, China en Rusland worden voorkomen. De internationale ICAO organisatie moet nu doorpakken om snel een wereldwijd systeem uit te werken.

Luchtvaartmaatschappijen moeten vanaf 2012 meedoen aan het Europese systeem voor beperking van Co2-uitstoot in de luchtvaart (ETS), bedoeld om de klimaatverandering tegen te gaan. In de wetgeving is vastgelegd dat alle vluchten van en naar Europa onder deze Co2-belasting moeten vallen, dus ook niet-Europese luchtvaartmaatschappijen. Daar wordt fel door geprotesteerd door niet EU-landen die zich verzetten tegen de insluiting van de internationale luchtvaart in de Europese-ETS richtlijn.

Het besluit van Hedegaard om het ETS-systeem voorlopig uit te stellen is verstandig en noodzakelijk om de gelijkwaardige behandeling van Europese en niet-Europese maatschappijen veilig te stellen. Op deze manier wordt onze Europese luchtvaart niet de dupe van een handelsoorlog in een crisistijd waarin luchtvaartmaatschappijen toch al onder druk staan. Voorlopig zullen alleen vluchten binnen Europa meedoen aan het ETS-systeem.

Er is nu werk aan de winkel voor de Europese Commissie, want volgend najaar in november moet er tijdens de ICAO-vergadering een wereldwijd akkoord worden gesloten. ICAO is het internationale overlegorgaan voor de luchtvaart en zij besloten afgelopen week tot het instellen van een werkgroep die over een wereldwijd ETS-systeem moeten onderhandelen. Een wereldwijd akkoord is belangrijk voor Europa, daarnaast moeten de EU-lidstaten ook meer daadkracht tonen om één Europees luchtruim te vormen. Een gemeenschappelijk luchtruim levert Europa forse CO2 winst op, omdat vliegtuigen dan rechtstreeks van A naar B kunnen vliegen. Ook emissie-eisen voor vliegtuigmotoren is een belangrijk element om de Co2-uitstoot te verminderen.