Europese doorbraak voor vrouwen in top bedrijfsleven

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, November 14 2012.

In een tweede poging lukte het de Europese Commissie woensdag om het eens te worden over een wetgevend voorstel om in 2020 voor minstens veertig procent vrouwen in de top van het bedrijfsleven te zorgen. GroenLinks en de Europese Groenen dringen hier, onder andere met een Europawijde campagne, al langer op aan. Europarlementariër Marije Cornelissen ziet het voorstel als een belangrijke doorbraak op weg naar meer vrouwen in de top van het Europese bedrijfsleven.

“Eindelijk geeft de Europese Commissie een helder signaal dat we niet nog een halve eeuw hoeven te wachten voordat vrouwen fatsoenlijk vertegenwoordigd zijn in de top in het bedrijfsleven”, reageert Cornelissen. “Er zijn ruim voldoende gekwalificeerde vrouwen voor topposities. Het bedrijfsleven heeft lang genoeg de tijd gehad om zelf iets aan de scheve verhoudingen te doen, maar is daar niet in geslaagd.”

Vorig jaar riep het Europees Parlement op initiatief van Cornelissen op tot een bindende doelstelling van veertig procent vrouwen in de top van Europese beursgenoteerde bedrijven in 2020. Eurocommissaris Viviane Reding geeft nu na een lange en moeizame discussie in de Europese Commissie gehoor aan deze oproep. Cornelissen benadrukt echter dat ze nog goed wil kijken naar de precieze uitwerking van het voorstel. “Niet alleen de raden van toezicht moeten onder een bindende doelstelling vallen zoals in het voorstel, maar vooral ook de raden van bestuur. Daar vindt de dagelijkse besluitvorming plaats.”

De komende maanden zal het Europees Parlement de voorstellen behandelen. Daarna buigen de ministers van de EU-landen zich erover.