Egypte: Missie mensenhandel in de Sinaï-woestijn

Source: J. (Judith) Sargentini i, published on Wednesday, November 14 2012, 19:27.
Egypte: Missie mensenhandel in de Sinaï-woestijn
Bron: Groenlinks

Europarlementariër Judith Sargentini blogt vanuit Caïro vanaf een driedaagse top tussen Egypte en de Europese Unie.

Je kunt makkelijk verdwalen en verzanden in zo'n internationale top. Bijeenkomsten lopen altijd anders dan verwacht. De wegen van Protocol - de mannetjes en vrouwtjes die weten hoe het hoort in de internationale diplomatie - zijn ondoorgrondelijk. Je wordt in colonnes door de stad gereden en in zaaltjes geduwd. Speeches zijn altijd saaier dan je je kon voorstellen. Om mijn aanwezigheid op zo'n top zinnig te maken, kies ik een thema waar ik de aanwezigen van probeer te overtuigen. Op deze top pleit ik voor aandacht voor de mensenhandel in de Sinaï-woestijn.

Gruwelijke mensensmokkelaars

Afrikaanse vluchtelingen, vooral uit dictatuur Eritrea, onderweg naar het veilige land Israël, stranden in de Sinaï-woestijn. Ze vallen daar in handen van mensensmokkelaars die een gruwelijke maar innovatieve manier van afpersen hebben gevonden: De gekidnapte Eritreeër krijgt een mobiele telefoon ter beschikking om familie in Europa te bellen. Voor veertigduizend euro kunnen zij hun familielid vrijkopen. Tijdens het telefoongesprek wordt de gevangene gemarteld. Zijn gekreun is te horen in de Europese huiskamer. Als de familie het geld bijeen weet te brengen, maken ze het via GWK of MoneyGramm over naar de smokkelaars. Er zijn ook signalen van orgaanhandel. Er zijn lijken gevonden zonder ogen en met enorme 'ritssluitingen' in hun buik.

Wat kan Egypte doen om dit martelen en moorden te stoppen? De bedoeïenen die dit doen, zijn bekend. We weten hoe ze heten en waar ze wonen. Zulke grote bedragen die van Europa naar Egypte worden gestuurd, zijn makkelijk te traceren. Egypte heeft onlangs extra militairen de woestijn ingestuurd. Er liggen dus mogelijkheden om deze grensoverschrijdende criminaliteit aan te pakken.

Het is toch obvious dat hier wat aan gedaan moet worden. Maar de reacties die ik krijg van journalisten en parlementsleden in Egypte, gaan een hele andere kant op: “Dat de Sinaï onveilig is, komt door Israël, Europa en de Verenigde Staten. De Camp Davidakkoorden maakten dat Egypte de laatste decennia zijn gezag niet kon laten gelden in de Sinaï. Pas als Europa de akkoorden openbreekt, kan Egypte wat doen.”

Uithuwelijken van meisjes

En zo snel als ik over mensenhandel begin, en de noodzaak dat fenomeen helder per wet te verwerpen, beland ik in een heel lokaal wespennest dat gaat over het uithuwelijken van jonge meisjes. De ontwerptekst voor de nieuwe grondwet bevat een tekst over mensenhandel. De Salafisten zien dat als een truc van de seculieren om het uithuwelijken van meisjes, zo jong als negen jaar, aan mannen uit Saoedi-Arabië tegen te gaan. Er zijn Salafisten die vinden dat meisjes als ze lichamelijk rijp zijn, huwbaar zijn. Er zijn Saoedi's die arme Egyptische ouders verleiden om hun meisje mee te geven. De Egyptische wet verbiedt trouwen onder de achttien dus kindhuwelijken zijn eigenlijk al verboden, maar de wet wordt slecht gehandhaafd. Seculieren schrikken niet terug om dit vuurtje nog verder op te stoken. Dus als ik over mensenhandel spreek, zal ik dus wel met de seculieren heulen om de Sharia af te branden.

Ik ga het over een andere boeg gooien. In het vervolg spreek ik over grensoverschrijdende criminaliteit en de ondermijning van de Egyptische staat. Ik ga Europol in de strijd gooien. Als wij van Europa aan onze kant een onderzoek starten naar de betalingen aan de mensensmokkelaar en naar de route van de orgaanhandel, kunnen jullie in Egypte dan harder werken aan het oppakken van mensenhandelaren en de vluchtelingen netjes opvangen?

Wish me luck.