EU fondsen beter inzetten

Source: L.J.J. (Lambert) van Nistelrooij i, published on Wednesday, November 14 2012.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog Lambert Van Nistelrooij

Nederland is op 13 november jl. door de Europese Commissie aangespoord om meer te investeren in innovatie en groene energieproductie. De Commissie ziet enkele structurele problemen in Nederland, blijkt uit een zogeheten positie paper van de Europese Commissie dinsdag. Dit paper met investeringsprioriteiten is de basis voor ruim 1,5 miljard euro aan EU-subsidies voor regionale investeringen van 2014 tot 2020.

Ik deel die mening. Europa wil dat wij investeren in innovatie, duurzaamheid en de biogebaseerde economie. Dat is terecht. Er is ruimte voor verbetering. Ik weet dat er in de Nederlandse regio´s meer dan voldoende projecten voor handen zijn waarmee aan de prioriteiten kan worden voldaan. Het is positief dat het Regionaal Beleid toegespitst is op deze thema´s.

Nederland is volgens de Commissie slechts een “volger” voor wat betreft innovatie. Over het topsectorenbeleid is de Commissie kritisch: zo wordt het midden- en kleinbedrijf er niet genoeg bij betrokken. Daarnaast kan de Nederlandse regering meer doen om vrouwen, migranten en ouderen aan een baan te helpen.

Nederland kan 1,5 miljard euro aan EU-subsidies krijgen om dit te verbeteren. Dit bedrag wordt aangevuld met eenzelfde bedrag, met publiek of privaat geld. Hiermee creëert de EU aandacht voor groei en banen, ook in de krimpgebieden in ons land.