Heftig begin

Source: R.J. (Remco) DijkstraĀ i, published on Thursday, November 15 2012.

De afgelopen weken waren best heftig. Naast de continue stroom van chocolade-letters in de Telegraaf en alle ophef in de media, ontvangen e-mails en gesprekken over de inkomensafhankelijke zorgpremie (die nu gesneuveld is), waren het bijzondere dagen.

De fractie vergaderde enkele keren gedurende de nieuwe onderhandelingen over het regeerakkoord. Telkens was er een moment voor terugkoppeling en vervolg. Afgelopen weken gingen VVD-Tweede Kamerleden het land in om uitleg te geven aan de boze achterban. Soms liepen de emoties hoog op. Het nemen van verantwoordelijkheid en verantwoording afleggen is belangrijk.

Afgelopen maandagavond mocht ik zelf in Putten voor de groep staan en hadden we direct vers en beter nieuws uit Den Haag, waar vrijwel tegelijkertijd (20:30) een persconferentie door Rutte, Samsom en Zijlstra werd gegeven. RTL nieuws was speciaal naar Gelderland gekomen om verslag te doen wat er leeft onder de leden en VVD-stemmers. De sfeer was goed en na een excuus voor de ontstane situatie en een flinke vragenronde over tal van onderwerpen, reed ik via een vrijwel lege snelweg terug naar mijn logeeradres.

Dinsdagochtend een reguliere fractievergadering, daarna het begin van het debat waarin het regeerakkoord werd toegelicht door de minister-president. De avond sloot rond 23u af en de vergadering hervatte zich woensdag met het tweede deel. De coalitie van VVD en PvdA lijkt te kunnen rekenen op steun van D66, SGP en de CU bij verschillende plannen. Natuurlijk moeten de plannen van het regeerakkoord nog verder uitgewerkt worden, maar de constructieve houding heb ik gemerkt. Deze kwam ook tot uiting in diverse (circa 35) moties. De woensdagavond eindigde met het feliciteren van de nieuwe ministers en staatssecretarissen die samen het kabinet vormen en een borrel in Nieuwspoort.

Vandaag (donderdag) was ook een bijzondere. De dag begon zoals gebruikelijk met een glas jus, een thee en een stokbroodje in het statenlokaal, waarna de fractiecommissie bijeenkwam. Aansluitend een technische briefing over de luchtruimvisie. De middag stond in het teken van wachten en een paar gesprekken. De definitieve portefeuilleverdeling voor de komende jaren is in de maak. Rond 18:20 waren de laatste debatten afgerond en werd er nog gestemd.

Morgen (vrijdag) staat een bezoek aan het college van B&W van Rotterdam op het programma, dat een parlementaire dag organiseert. Via excursies vanaf de Euromast wordt per deelgebied (wonen, veiligheid, economie e.d.) de stad aangedaan. Ik neem een kijkje op de Tweede Maasvlakte waar containeroverslag een enorme vlucht gaat nemen.

Zaterdag is er een korte ledenvergadering van de VVD Gelderland en dan... weekend.

en komende week staat verder in het teken van de begroting van het ministerie van Infrastructuur en Milieu. Het blijft dus afwisselend.