Weeklog Dennis de Jong: Europees Parlement blijft geld verkwisten

Source: C.D. (Dennis) de Jong i, published on Monday, October 24 2011.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Blog SP

Op woensdag 26 oktober gaat het Europees Parlement stemmen over de EU-begroting van volgend jaar. Het verslag hierover meldt dat we om de economische groei te stimuleren niet moeten korten op de begroting, maar deze met 4,2% moeten laten stijgen. Dat moet een overigens naargeestig grapje zijn geweest, want hetzelfde parlement heeft onlangs ingestemd met een pakket maatregelen dat de nationale regeringen dwingt om streng te bezuinigen. Daar is dus geen touw aan vast te knopen. De SP is wél consistent: wij zijn voor gematigde en verstandige bezuinigingen die de zwaksten in de samenleving niet treffen. Dat geldt zowel in Nederland als in Europa. Daarom steun ik de plannen voor een enorme verhoging van de EU-begroting niet en heb ik in plaats daarvan de Europarlementariërs gevraagd het goede voorbeeld te geven en hun toelages voor "algemene uitgaven" met 5% te korten.

Europarlementariërs leven nog steeds in luxe. Naast het enorme salaris en de dagvergoedingen ontvangen alle Europarlementariërs ook nog eens een vergoeding voor algemene uitgaven. Daaruit kun je nuttige dingen financieren, zoals kantoorbehoeften, maar het gaat om zoveel geld dat ik het voor het derde opeenvolgende jaar bij lange na niet kan en wil uitgeven. Dit jaar stort ik daarom weer net als de afgelopen jaren zo´n kleine €30.000 terug in de kas van het EP.

Juist in financieel moeilijke tijden vind ik dat het EP het goede voorbeeld moet geven. Ik heb dan ook samen met 40 andere Europarlementariërs een formeel voorstel ingediend om volgend jaar de vergoeding voor algemene uitgaven met 5% te korten. Het voorstel is niet kansloos, maar het zal woensdag spannend blijven om te zien of het de vereiste meerderheid haalt. Veel Europarlementariërs hebben hun mond vol van de noodzaak om te bezuinigen op het niveau van de lidstaten, maar als het om de Europese Unie gaat, en zeker als het om hun eigen vergoedingen gaat, zijn de EP´ers opeens een stuk terughoudender.

Ik beloof de lezer de uitslag van de stemming woensdag onmiddellijk te twitteren (@ddjong).