Verslag Algemeen Overleg Gezinsmigratie van 9 oktober 2012

Source: C. (Cora) van Nieuwenhuizen-Wijbenga i, published on Tuesday, October 9 2012.

1.

Onduidelijkheid over uitvoering strengere gezinsmigratie

9 oktober 2012, algemeen overleg - Strengere regels voor gezinsmigratie per 1 oktober 2012. Een meerderheid van de nieuwgekozen Kamer wil dat deze maatregel van de gedoogcoalitie voor de duur van de formatie wordt teruggedraaid. Maar minister Leers stelt dat dit juridisch onhaalbaar is.

“Een van de lelijkste maatregelen van het gedoogkabinet.” Klaver (GroenLinks) ziet duidelijk niets in de strengere regels voor gezinsmigratie, waardoor het lastiger wordt om ongetrouwde partners en meerderjarige kinderen naar Nederland te halen. Een meerderheid van de Kamer is dat met hem eens en heeft op 27 september in een motie uitgesproken dat Leers de strengere migratieregels voor de duur van de formatie moet opschorten. In een brief heeft de minister echter betoogd dat deze motie “niet uitvoerbaar” is.

Koninklijk Besluit Het Koninklijk Besluit voor de nieuwe migratieregels was al gepubliceerd en de inwerkingtreding kon niet meer ongedaan gemaakt worden. Minister Leers legt uit dat de regels niet zomaar kunnen worden veranderd of opgeschort. Fritsma (PVV) en Van Hijum (CDA) steunen de minister hierin en willen vasthouden aan de afgesproken verscherping van de migratieregels. Dit geldt ook voor Van Nieuwenhuizen (VVD), maar zij vindt wel dat er rekening moet worden gehouden met de Kamermeerderheid die een ander beleid wil.

Discretionaire bevoegdheid Van Dam (PvdA), Schouw (D66), Voordewind (ChristenUnie) en Klaver suggereren de minister om meer gebruik te maken van zijn discretionaire bevoegdheid, de mogelijkheid om af te wijken van het beleid. Maar die is volgens de minister slechts bedoeld voor onvoorziene omstandigheden en niet voor het aanpassen van regels. Iets waarmee Van Nieuwenhuizen, Van Hijum en Fritsma het eens zijn. De minister moet ”terughoudendheid” betrachten bij het uitvoeren van het beleid, vindt De Wit (SP).

Uitstel aanvragen Kan de minister gezinsmigranten niet suggereren om hun aanvraag uit te stellen tot nieuw beleid van kracht is? Dat kan ik alleen doen als duidelijk is wat het nieuwe beleid wordt, antwoordt de minister. Het liefst laat hij dit over aan een nieuw kabinet, maar als de Kamer eerder nieuw beleid wil, dan moet zij dit duidelijk formuleren. Dat is op dit moment echter lastig, omdat VVD en PvdA onderhandelen over een regeerakkoord. Leg alle aanvragen op een stapel om die pas te behandelen als er nieuw beleid is, stelt Van Dam voor. Daarover moet de Kamer dan maar een motie aannemen, reageert de minister.

Klik voor een aantal artikelen hierover op onderstaande links:

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3330675/2012/10/12/Conflict-over-gezinsmigratie-tussen-Leers-en-Kamer-voorlopig-ten-einde.dhtml

http://www.trouw.nl/tr/nl/4500/Politiek/article/detail/3333558/2012/10/18/Een-minister-van-asiel-komt-er-waarschijnlijk-niet-meer.dhtml