Europarlement: Bereid werknemers beter voor op reorganisaties

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Monday, November 19 2012.

De commissie Sociale Zaken van het Europees Parlement wil dat bedrijven in Europa meer verantwoordelijkheid gaan nemen voor de opleiding en ontwikkeling van hun werknemers en dat ze gaan zorgen voor een tijdige begeleiding bij gedwongen ontslagen. GroenLinks-Europarlementariër Marije Cornelissen steunt het verzoek aan de Europese Commissie om snel met wetgeving te komen.

“De arbeidsmarkt is de afgelopen jaren steeds flexibeler geworden in de meeste Europese landen. Oude zekerheden vallen weg en daar komen te weinig nieuwe zekerheden voor in de plaats. Werknemers dragen momenteel te eenzijdig de risico's van een onzekere arbeidsmarkt in de crisis", aldus Cornelissen.

"Het is hoog tijd dat bedrijven overal in de EU samen met sociale partners afspraken maken over hoe ze werknemers beter voorbereiden op verandering.”

De sociale regels om werknemers goed te begeleiden voor en tijdens reorganisaties verschillen enorm. Er bestaan nauwelijks minimumafspraken op Europees niveau. Anderzijds geeft de EU via het globaliseringsfonds wel subsidie voor de re-integratie van werknemers als het ontslag al een feit is. GroenLinks vind het beter als bedrijven in heel Europa proactief gaan zorgen dat werknemers van werk naar werk worden begeleid.

Cornelissen: “Wanneer bedrijven in België verplicht zijn om bij een reorganisatie een goed sociaal plan overeen te komen met werknemers, terwijl er in Portugal vrijwel niets geregeld is, bestaat het risico dat bedrijven Portugal als standplaats kiezen als de goedkopere optie. Een goed beleid dat werknemers aan het werk houdt, wordt op die manier afgestraft. Europese afspraken over sociale verantwoordelijkheden van bedrijven en overheden bij reorganisaties kunnen dit voorkomen.”

In december stemt het Europees Parlement als geheel over het initiatief. Als het akkoord gaat, is de Europese Commissie verplicht om te reageren.