Weeklog Dennis de Jong: het inconsistente Brusselse subsidiebeleid - Main contents
Deze week spreken de Europese regeringsleiders over de Europese begroting. De Europese Commissie wil, zoals altijd, meer geld, maar een aantal landen, waaronder Nederland, probeert daar terecht een stokje voor te steken. De vraag is alleen: waar kan de Commissie op bezuinigen? Voor de SP is het altijd belangrijk geweest de vele Europese fondsen snel te hervormen: weg met het rondpompen van geld. Deze maand bleek weer eens hoe inconsistent en soms ook volstrekt asociaal die fondsen worden ingezet.
Begin november bleek dat de Commissie weliswaar geld uittrekt om de ontslagen werknemers van de fabriek van Ford in Genk, België, aan werk te helpen, maar aan de andere kant geeft de Europese Investeringsbank 100 miljoen euro aan een Turkse Fordfabriek die juist werk onttrekt aan Europese werknemers. Terecht zijn veel Belgische Europarlementariërs woedend over dit idiote beleid. Maar ook de Britten zouden zich moeten laten horen: tussen de activiteiten van Ford in Turkije en de sluiting van een Ford-fabriek in Southampton blijkt een direct verband te bestaan. De productie wordt gewoon verplaatst, omdat de lonen in Turkije lager liggen.
Het is nog niet zo lang geleden dat hetzelfde speelde bij de Nederlandse post: TNT ontving enerzijds subsidies om de postbodes aan ander werk te helpen, en anderzijds kreeg het ook geld om postbezorgers (tegen een veel lager loon) in dienst te nemen.
Als er een constante in dit inconsistente beleid zit, is het wel dat de Commissie het kennelijk mooi vindt als werknemers steeds lager loon krijgen. Zogenaamd te dure werknemers worden ontslagen met geld van de Commissie toe, en tegelijkertijd stimuleert de Commissie contracten tegen lager loon, of dat nu in Nederland is met de postbezorgers of in Turkije bij Ford. Reden temeer om te hopen dat de regeringsleiders niet toegeven aan de wens van de Commissie voor meer geld. Zolang het netto-effect is dat sociale rechten onderuit gehaald worden, hebben we niet veel te winnen met de verhoging van Europese fondsen.