GroenLinks stemt tegen kandidaat-eurocommissaris Borg

Source: M. (Marije) Cornelissen i, published on Wednesday, November 21 2012.

De Groenen in het Europees Parlement, inclusief GroenLinks, zullen vanmiddag tegen de benoeming van Tonio Borg tot eurocommissaris voor Volksgezondheid en Consumentenbeleid stemmen. De Maltese politicus heeft de zorgen over zijn homofobe en vrouwvijandige politieke optreden in het recente verleden niet kunnen wegnemen, vindt Europarlementariër Marije Cornelissen.

Ontwijkende antwoorden op hoorzitting

Tijdens de hoorzitting waaraan het Europees Parlement de kandidaat-commissaris vorige week onderwierp, gaf Borg ontwijkende antwoorden op vragen over zijn verzet tegen enigerlei wettelijke bescherming voor homostellen op Malta, over zijn felle campagne tegen abortus en over zijn pogingen om het standpunt van de Europese Unie over reproductieve rechten voor vrouwen af te zwakken, constateert Cornelissen.

“Wel wierp hij zich plotseling op als een tegenstander van alle vormen van discriminatie. Dat gaat er bij mij niet in. Nu Borg weigert rekenschap af te leggen over zijn politieke track record, kan ik er niet op vertrouwen dat hij zich daadwerkelijk zal inzetten voor de rechten van homo's en vrouwen op de beleidsterreinen Volksgezondheid en Consumentenbeleid.”

Anti-abortus

Borg, de beoogd opvolger van de onlangs afgetreden eurocommissaris Dalli, deed vragen over zijn anti-abortusstandpunt af met een verwijzing naar het subsidiariteitsbeginsel. Abortus zou geen Europese bevoegdheid zijn, en zijn persoonlijke opvatting daarmee irrelevant.

“Te makkelijk”, oordeelt Cornelissen. “Bij abortus gaat het ook om de gezondheid van vrouwen. De eurocommissaris voor Volksgezondheid heeft onder meer tot taak de reproductieve gezondheid van vrouwen te bevorderen, zowel binnen de Europese Unie als wereldwijd.”

“Ik wijs Borg niet af omdat hij tegen abortus is, maar omdat hij niet heeft duidelijk gemaakt hoe hij zijn persoonlijke en politieke opvatting over abortus gaat verenigen met zijn opdracht als eurocommissaris.”