Europarlement eist ambitieuzer klimaatbeleid - Main contents
Het Europees Parlement vraagt om doortastend optreden van de Europese Unie bij de internationale klimaattop in Doha. Het Europarlement wil dat Europa haar eigen ambities voor CO2-reductie verhoogt, klimaathulp voor ontwikkelingslanden toezegt en een einde maakt aan het vetorecht van individuele landen om klimaatbeleid te blokkeren. Europarlementariër Bas Eickhout zal in december als enige Nederlandse Europarlementariër deelnemen aan de klimaattop van de Verenigde Naties in Doha.
“Zonder onmiddellijke actie leven we aan het eind van deze eeuw in een wereld die minstens vier graden warmer is. We moeten ons behoeden voor extreem weer dat vooral de armste bevolkingen ter wereld het brood uit de mond stoot”, reageert Eickhout.
“Ambitieus klimaatbeleid is nodig om de problemen aan te pakken en de groene economie te stimuleren, maar de politiek loopt ver uit de pas met het bedrijfsleven en de wetenschap.”
Europa werd vroeger gezien als internationale leider, maar loopt op steeds meer terreinen achter bij de ambities van rest van de wereld. Europa haalde haar eigen doel van twintig procent CO2-reductie in 2020 vorig jaar al als gevolg van de economische crisis. “Europa zit wat klimaatbeleid betreft in een diepe winterslaap. Het Europarlement stelt dat een hogere doelen in ons eigen economisch belang zijn. Zonder aanscherping van ons klimaatbeleid staan we het komende decennium stil terwijl grootschalige CO2-reductie nodig is om rampzalige scenario's te voorkomen.”
Op initiatief van onder meer Eickhout wil het Europarlement dat individuele EU-landen niet langer met een veto klimaatbeleid kunnen blokkeren. Op dit moment hangt Polen vaak aan de rem als het gaat om een oplossing vinden voor 'hot air'. Als de EU-landen voortaan stemmen met een gekwalificeerde meerderheid, kan de patstelling doorbroken worden.
Een ander heikel punt is de klimaathulp aan ontwikkelingslanden. Het Europarlement wil dat deze de komende jaren opgeschaald wordt. “Armoedebestrijding en de aanpak van klimaatverandering gaan hand in hand. Het is treurig dat klimaathulp aan de kwetsbaarste regio's in de meeste begrotingen een bezuinigingspost is”, aldus Eickhout. De gevolgen van klimaatverandering komen vooral voor rekening van ontwikkelingslanden die niet over de middelen beschikken om zich tegen de gevolgen van de toename van droogtes en overstromingen te wapenen. De meeste Europese landen hebben nog geen concrete toezeggingen gedaan voor klimaathulp na dit jaar.
Meer informatie
Lees het laatste nieuws over de klimaattop in Doha in ons dossier Klimaat.