Column Katholiek Nieuwsblad

Source: W.G.J.M. (Wim) van de Camp i, published on Thursday, November 22 2012, 2:41.
alttekst ontbreekt in origineel bericht
Bron: Nieuws Wim van de Camp

Het Europees Parlement keurde woensdag de katholieke Tonio Borg uit Malta goed als nieuwe EU-commissaris. De instemming kwam ondanks kritiek van socialisten en liberalen op zijn katholieke opvattingen. CDA-delegatieleider Wim van de Camp vindt de goedkeuring goed voor de verscheidenheid in Europa.

Tonio Borg is een politicus met vele kwaliteiten. De christendemocraat is vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken van Malta. Eerder was hij minister van Milieu, dus hij heeft een brede ervaring. Het is dus alleszins te verdedigen dat Malta hem naar voren schoof als de kandidaat-opvolger voor John Dalli, die de Europese Commissie in oktober verliet na aantijgingen van belangenverstrengeling.

Katholiek

Maar Borg is ook een katholiek. En zoals veel katholieken op Malta is hij recht in de leer, met bijbehorende opvattingen. En dat leidde tot bezwaren bij een grote groep socialisten en liberalen in het Europees Parlement. Ze liepen te hoop tegen allerlei privémeningen die hij ooit in Malta had gemaakt, maar niets met zijn werk als beoogd EU-commissaris te maken hebben.

Kritiek op homohuwelijk

Borg kreeg kritiek, omdat hij ooit had opgemerkt dat hij geen voorstander is van homohuwelijken. Maar is die opvatting nu zo gek? De regels voor huwelijken liggen in handen van elk EU-land. In veel landen is nu een debat over deze huwelijken. Veel EU-landen hebben geen homohuwelijken.

Goed gezelschap

Borg had ook kritiek gekregen omdat hij zei dat een embryo begint bij de bevruchting en dat er geen pre-embryo bestaat. Deze mening wordt echter gedeeld door het Europees Hof van Justitie, dus hij bevindt zich in goed gezelschap.

Vrijheid van meningsuiting

Zelfs als je het er niet mee eens zou zijn, vind ik dat mensen deze opvatting moeten kunnen uiten in de EU. Ik vind het bezwaarlijk dat socialisten en liberalen een politieke strijd hebben ontketend over zo'n benoeming. Op deze manier wordt het moeilijk voor gelovigen een functie krijgen bij de Europese Commissie of een hoge post in het Europees Parlement.

Fanatieke liberalen

Het kan toch niet zo zijn dat iedere kandidaat eerst door een secularisatiemolen moet worden gehaald van fanatieke liberalen zoals Sopie in 't Veld (D66)? Dat is niet fair voor de tientallen miljoenen katholieken, waarvan ik me gelukkig prijs er ook een te mogen zijn.

Onredelijk

Het zou ook onredelijk zijn ten opzichte van Malta. Volgens onderzoek is ruim 90 procent van de inwoners rooms-katholiek. De grondwet van Malta duidt het rooms-katholieke geloof aan als de staatsreligie. Malta telt 365 kerken. Voor elke dag eentje, heb ik wel eens schertsend gezegd.

Rocco Buttiglione

In 2004 weerde het Europees Parlement al eens een kandidaat om zijn katholieke opvattingen. U herinnert zich wellicht de ophef over de Italiaanse kandidaat Rocco Buttiglione, die had toen in het Europees Parlement gezegd dat homoseksuele daden zondig zijn. Als beoogd commissaris tegen discriminatie leidde dat tot zoveel verzet dat hij werd afgewezen.

Borg heeft nog sterker dan Buttiglione duidelijk gemaakt dat zijn privémening niet in de weg staat van zijn politieke werk.

De beste kandidaat

De goede gewoonte in het Europees Parlement is dat de kandidaten juist worden beoordeeld op hun kwaliteit. We kiezen dus de beste kandidaat. En Borgs beoordeling was positief. Bij een hoorzitting in het Europarlement overtuigde hij menigeen van zijn politieke kennis en verstand van zaken. Het gaat er immers om dat hij politiek goed functioneert.

Borg kreeg bovendien steun van de voorzitter van de Europese Commissie, de Portugees José Manuel Barroso.

Overtuigd

Borg krijgt binnen de Europese Commissie de belangrijke functie van EU-commissaris voor Gezondheid. Daarbij werkt hij te maken met onderwerpen zoals het roken. Dat heeft niets te maken met zijn opvattingen over homohuwelijken.

Hij had het parlement ook zelf uitdrukkelijk nog geschreven dat hij sterk gelooft in ieders waardigheid, ongeacht seksuele geaardheid. Hij beloofde ons als Europarlementiërs om discriminatie proactief te bestrijden. Dat heeft mij althans overtuigd.

Gezond verstand

Gelukkig heeft het gezond verstand gezegevierd. Uiteindelijk stemden woensdag 386 Europarlementsleden vóór en 281 tegen. Toch nog een meerderheid dus.

Als CDA hopen we nu dat Borg voortvarend aan de slag gaat. Met name om de regels voor tabaks- en rokersbeleid te herzien, evenals voor 'nieuwe' voedingsmiddelen en het klonen van dieren. Dat zijn onderwerpen die al te lang op de plank liggen.

Liberale tolerantie gevraagd

Socialisten en liberalen moeten van Brussel geen bolwerk van niet-katholieken maken. Ook zij moeten tolerant zijn. Dat de katholiek Borg alsnog is benoemd is goed voor de verscheidenheid in de Europese Unie.

Wim van de Camp is delegatieleider van het CDA in het Europees Parlement.